Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

За 2018 рік на третину більше ВПО звернулися за захистом своїх прав

Минулого року від внутрішньо переміщених осіб надійшло понад 6,7 тис. звернень про надання безоплатної вторинної правової допомоги. Це на 39% більше, ніж у 2017 році, коли надійшло майже 4,9 тис. звернень - Міністерство Юстиції України.

"Два роки тому внутрішньо переміщені особи набули право на отримання безоплатної вторинної правової допомоги. Тому забезпечення доступу до правових послуг цій категорії громадян є одним із пріоритетів роботи системи безоплатної правової допомоги в Україні", – зазначила заступник директора Координаційного центру з надання правової допомоги Олена Сінчук.

Нині в Україні офіційно зареєстровано понад 1,5 млн внутрішньо переміщених осіб. Протягом 2017 та 2018 років ВПО подали до місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги 11,6 тис. звернень.

Найчастіше вони зверталися щодо вирішення різного роду спорів у сфері цивільного законодавства, а також з питань соціального забезпечення, сімейного, адміністративного, спадкового та трудового права.

Крім того, працівники місцевих центрів у Донецькій та Луганській областях систематично виїжджають до гуманітарно-логістичних центрів, що розташовані в районах контрольних пунктів в’їзду-виїзду, де консультують громадян. Найчастіше такі особи звертаються за роз’ясненням порядку подачі заяви на оформлення дозволу для переміщення в районі проведення АТО; порядку отримання пенсії іншої особи за довіреністю; відновлення соціальних виплат; оформлення спадщини; отримання свідоцтва про народження дитини українського зразка; відновлення втрачених документів; розірвання шлюбу з особою, яка проживає на тимчасово неконтрольованій території тощо.

Важливим завданням для системи БПД є проведення правопросвітницьких заходів, спрямованих на розповсюдження інформації про захист прав ВПО.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ