Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

За даними ООН, до росії було депортовано понад 2,5 млн українців

​За даними ООН, до росії було депортовано понад 2,5 млн українців, справжню цифру ми не знаємо — Центр прав людини ZMINA
Альона Луньова, директорка з адвокації Центру прав людини ZMINA, Медіацентрі Україна – Укрінформ

Кількість людей, які опиняються на території російської федерації, по даним Управління Верховного комісара ООН у справах біженців – більше 2,5 мільйонів. Про це під час брифінгу в Медіацентрі Україна – Укрінформ розповіла директорка з адвокації Центру прав людини ZMINA Альона Луньова.

“Від 24 лютого 2022 року ми почали отримувати тривожні сигнали про депортацію – про вивезення українських громадян на територію республіки білорусь, російської федерації. Наразі про масштаби говорять цифри. Кількість людей, які опиняються на території російської федерації, по даним Управління Верховного комісара ООН у справах біженців – більше 2,5 мільйонів. Справжню цифру ми не знаємо, тому що це інформація від рф. Ми не в повній мірі можемо їй довіряти, але іншої немає”, – повідомила Луньова. 

Директорка з адвокації зазначила, що наразі невідомо, яка кількість з мільйонів депортованих українців не має документів, що посвідчують їхню особу і належність до громадянства України, проте такі звернення надходять. 

“Якщо людина не має документів, вона фактично знаходиться в заручниках, адже не може покинути територію російської федерації – і відтак в неї виникають численні проблеми вже на місці”, – додала Альона Луньова.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ