Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

За даними ООН понад 95% українських військовополонених зазнали тортур у росії

В ООН повідомили, що понад 95% українських військовополонених зазнали тортур у Росії. Водночас табори для полонених в Україні відповідають нормам гуманітарного права.

Про це, як пише УП, в ефірі нідерландського телеканалу NOS заявила очільниця моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Даніель Белл.

"Полонені зазнають тортур під першого допиту. Їх б’ють металевими прутами та палицями, роздягають, жорстко б’ють електричним струмом. Це жахливо. Безумовно, це найгірше, що я бачила за 20 років своєї кар’єри під час відвідини полонених від імені ООН.

Таке сталося з більш ніж 95% українських військовополонених. Це прирівнюється до воєнного злочину", – заявила вона.

Белл також розповіла, що інформацію щодо перебування у полоні українських військовополонених найчастіше вони збирають під час розмов вже після їхнього повернення.

Водночас до російських військовополонених моніторингова місія має прямий доступ та може безпосередньо оцінити місце утримання.

"Українська влада надає нам доступ до таборів і тимчасових в’язниць для військовополонених. У перші дні там були деякі проблеми, проте за останні 1,5 року ми спостерігали умови утримання, які відповідають нормам гуманітарного права війни", – додала очільниця моніторингової місії ООН.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ