Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини Львова: За наказом Міноборони СРСР на Львівщині підірвали памятники Бандері й Коновальцю
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

За наказом Міноборони СРСР на Львівщині підірвали пам'ятники Бандері й Коновальцю

Пам'ятники Степану Бандері в селищі Старий Угринів і Євгену Коновальцю у селі Зашків підірвали невідомі в ніч на 10 липня 1991 року.
Залишки підірваного пам'ятника Євгенові Коновальцю нині експонуються на подвір'ї його Музею-садиби у Зашкові, як німий докір тоталітарній машині Фото: vgolos.com.ua

Акцію здійснили за наказом Міноборони СРСР, інформує gazeta.ua.

Уперше монумент Степанові Бандері в рідному селищі підірвали в грудні 1990 року. Другий встановили на 50-ту річницю проголошення Акту відновлення української державності - 30 червня 1991-го. Він простояв лише 10 діб.

Уночі його чатували охоронці – місцевий мешканець Ярослав Турчиняк та член СНУМу 21-річний Василь Максимчук. Раптом на них напали 6 озброєних чоловіків у маскхалатах.

За свідченнями охоронців, одного із них ударили прикладом, а Максимчуку вистрілили в груди, тяжко поранивши. Коли закладали вибухівку, тримали обох під дулами автоматів. Після підриву вилетіли з селища на ґвинтокрилах.

В УКДБ було проведено розслідування. Згідно його висновків, пам'ятник Бандері підірвали офіцери Прикарпатського військового округу. Виконували накази Міністерства оборони СРСР і особисто Дмитра Язова - міністра оборони і одного із організаторів майбутнього серпневого путчу. Сам Язов відхрещувався від таких наказів. Пізніше стало відомо, що радянські військові та спецпризначенці мали нищити в Західній Україні символіку, що стосувалася періоду національно-визвольної боротьби.

Попри усі факти та наявність доказів, виконавців не назвали та не притягнули до відповідальності. Пам'ятники відновили незабаром, уже в незалежній Україні.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ