Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Економіка

За певних умов дефолт Нафтогазу не вплине на побутових користувачів

Попри дефолт Нафтогазу, якщо українці сумлінно економитимуть газ, потребу у ресурсі упродовж осінньо-зимового та навіть весняного періоду вдасться заповнити.

Про це заявив голова правління Асоціації «Нафта і Газ України», генеральний директор нафтогазового консультаційного центру «Ньюфолк» Андрій Закревський під час брифінгу у медіацентрі “Україна” 1 серпня.

Як повідомляла українська служба “DW”, національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" 26 липня вперше не виплатила 335 мільйонів доларів тіла кредиту і 12,3 мільйона доларів відсотків за одним випуском єврооблігацій, а також майже 43 мільйони євро відсотків - за іншим, що призвело до технічного дефолту компанії. Єдиним акціонером Нафтогазу є держава і всі свої дії компанія повинна узгоджувати з урядом. Кабмін доручив "Нафтогазу" невідкладно розпочати другий раунд переговорів з інвесторами щодо реструктуризації боргу. 

Заборгованість впливає на імідж компанії, тому у Нафтогазі заявили, що своєю забороною на виплату уряд фактично взяв на себе повну відповідальність за залучення коштів, необхідних для імпорту природного газу для проходження опалювального сезону. 

Оголошений дефолт у “Нафтогаз Україна”, на українців, за словами Андрія Закревського, ніяк не вплине.

“На нас технічний дефолт Нафтогазу не вплине ніяким чином, якщо ми економитимемо газ і нарощуватимемо видобуток”, – заявив гендиректор нафтогазового консультаційного центру «Ньюфолк» Андрій Закревський. 

Закревський відзначив, що за останній місяць в державі запустили дві свердловини обсягом видобутку 100 тис. кубометрів газу на добу кожна, а також відремонтували свердловину, яка забезпечує видобуток 250 тис. кубометрів газу на добу. 

За словами гендиректора “Ньюфолк”, від того, як українці сумлінно економитимуть газ, як будуть до нього ставитися, залежатиме не лише проходження осінньо-зимового сезону, а й – ситуація навесні. 

Підготовка до опалювального сезону триває: у вітчизняних сховищах наразі зберігається більше 11 млрд. кубометрів газу. Андрій Закревський пояснює, що в запасах країни для нормального проведення опалювального сезону у передвоєнний час у сховках повинно було знаходитись 23 млрд. кубометрів газу після того, як у 2009 році росія припинила транзит. 

Щоб забезпечити газом всю державу, Нафтогазу доводилось постачати газ зі західних родовищ у східні та центральні райони країни, де кількість розбурених сховищ газу менше. 

“З необхідних 140-150 млн. кубометрів газу на добу наші родовища могли видавати лише 70 млн. куб. м газу щодень і ще 39 млн. куб. м отримували просто з видобутку, і потім за допомогою тиску транзитних газогонів дозавантажували газотранспортну систему”, – зокрема пояснив Закревський. 

Дозавантаження відбувалося за допомогою тиску транзитних газогонів, що також виконують роль розподілу газу по всій Україні. Закревський каже, що тиску в українській транзитній системі не буде, і доведеться перекачувати зі західноукраїнських родових підземних сховищ у східні та центральні. Тому деякі газові електростанції не зможуть працювати.

Також в умовах повномасштабного вторгнення, якщо газогони будуть розбомблені і виникне проблема з тиском, деякі ділянки будуть не газифіковані певний час. За словами Закревського, українці в опалювальний сезон будуть в теплі завдяки газозабезпеченню, натомість проблема з електроенергією у випадку руйнування станцій значно загостриться.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ