Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

За різдвяною метушнею для Ісуса чомусь не лишається місця, – владика Димитрій

Різдво Господа і Спасителя нашого Ісуса Христа святкується в Україні з давніх-давен. У нас існує своя християнська традиція святкування, вона є більш східна, більш православна. Відповідно до значення цього свята перш за все відправляються урочисті Богослужіння. Про це у переддень Різдва Христового у розмові з кореспондентом Гал-інфо розповів митрополит Львівський та Сокальський УПЦ КП, Владика Димитрій.

«Звичайо, що кожен християнин повинен знати, що треба у ці дні відвідувати храми Божі для того, аби соборно, разом з усіма прославляти  Новонароджене Немовля. Нажаль, останнім часом у нас спостерігається більше матеріальний, речовий інтерес до цього свята. Це прийшло до нас із західної Європи, із католицького світу, де Різдво християни, внаслідок відходу від правдивої віри в Бога, внаслідок секуляризації, яка відбулася, чомусь  приземлили настільки, що його смисл весь зводиться  лише до побутового розуміння. Гарно приготуватися, обдарувати один одних подарунками і на цьому все закінчиться», - зазначив Владика Димитрій .

Митрополит Димитрій пояснює, що у цього свята зовсім інший зміст, адже треба розуміти, для чого Христос прийшов на землю?

«Христос прийшов на землю для того, аби кожного з нас спасти від гріха і смерті, щоб вивести на небо людину, її одухотворити і позбавити від гріха і повернути до того стану, у якому вона була до гріхопадіння», - зазначив Владика Димитрій.

Владика зазначив, що українські різдвяні традиції дуже цікаві та самобутні, але Церква  цим традиціям не навчає.

Митрополит  зазначив, що у часи атеїзму українські народні традиції Різдва допомагали пізнати сутність свята і вони несли дуже позитивний заряд.

«Тоді не можна було відкрито сповідувати віру, коли на столі з’являлося 12 пісних страв, то знали, що це надвечір’я Різдва. Нажаль, ці традиції зараз перетворюються на приготування. Скрізь розповідають та пишуть про те, як зварити правильно кутю  чи зробити дідуха,  натомість  забуваючи те, що таке є Різдво і хто такий Син Божий. Ісусу просто нема місця у всіх цих приготуваннях. Це не правильно.  Церква не укладала таких традицій. Устав Церкви говорить, що  до Різдвяної зірки – суворий піст, а богослужіння і прославляння приходу у світ нашого Спасителя», - зазначив Митрополит Димитрій.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ