Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Політика

За скандальний Mercedes для «Нафтогазу» відповість ЄБРР, - експерт

«Нафтогаз України» оголосив тендер на поставку броньованого автомобіля Mercedes Benz S600 Guard. За підсумками торгів найдешевшою пропозицією стала ціна автомобіля вартістю 4,50 млн грн, яке запропонувало ТОВ «АТ-Імпорт». «Нафтогаз України» пояснив необхідність закупки броньованого авто судовим процесом проти «Газпрому» у арбітражі Стокгольму та участю у суді голови компанії А. Коболева.
hindustantimes.com

Коментує член Спостережної ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук:

«Історія із закупівлею броньованого Mercedes для «Нафтогазу» уже стала особистим Mercedes-gate скандалом голови «Нафтогазу» Андрія Коболева. Підозра у змові при проведення тендеру, участь у тендері представників колишньої влади, необґрунтовано висока ціна автомобіля – це вбиває іще один цвях у імідж реформаторів.

Корупційний скандал із закупівлею броньованого Mercedes є наслідком втрати з боку держави контролю за «Нафтогазом». Таким є головний висновок скандалу. Після так званої корпоративної реформи «Нафтогазу», яку лобіював Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР), нафтогазова компанія вийшла з-під контролю держави. Це насамперед стосується безконтрольного залучення кредитів, витрат наявних коштів, відсутності погодження фінансових планів з урядом.

І бездумна купівля броньованого Mercedes – це відповідальність також і ЄБРР, який подарував таку можливість «Нафтогазу». Реакція ЄБРР на цей скандал повинна бути однозначною та має передбачати кадрові висновки. Показовою також буде реакція на скандал з Mercedes незалежних членів Наглядової ради «Нафтогазу» Пола Ворвіка (Paul Warwick), Чарльза Проктора (Charles Proctor) та Маркуса Річардса (Marcus Richards).

Саме ЄБРР і Наглядова рада повинні контролювати «ці руки, що нічого не крали» у компанії «Нафтогаз». Якщо реакції ЄБРР та незалежних членів Наглядової ради не буде, то це буде сигналом того, що «Нафтогаз» і надалі залишається суцільної корупційною дірою.

Керівництво «Нафтогазу» впевнено марширувало до такого скандалу. І тим паче скандал став показовим, оскільки він на 100% повторив історію, у яку потрапив у 2006 році тодішній голова «Нафтогазу» Олексій Івченко. Скандал є показовим, оскільки і Коболев, і Івченко прийшли до влади у «Нафтогазі» на хвилі «революцій» 2004 р. і 2014 р. Також скандал Коболева і Івченко об’єднує і те, що предметом став автомобіль Mercedes за 200 тис. дол.

Проте, більш показовим цей скандалі є також і тому, що так звані реформатори, як у 2006 році, так і в 2016 р. насправді абсолютно не змінилися. Вони залишилися такими ж жадібними, відірваними від життя звичайних громадян, самовпевненими у своїй правоті, а також готовими з піною на устах доводити, що без броньованого «мерседеса» компанія «Нафтогаз» не буде здатна виграти суд у Стокгольмі.

Пояснення «Нафтогазу» щодо купівлі броньованого Mercedes було зроблено поспіхом. Як наслідок прив’язка до автомобіля суду у Стокгольмі – це не що інше як жорстока насмішка над усіма громадянами України. Голові «Нафтогазу» Коболеву тепер лишень залишається перевершити екс-міністра доходів Клименка при Януковичу, який облаштував так звану «залізну кімнату», що захищала від прослуховування.

Безумовно, що «Нафтогаз» може відмовитися від придбання броньованого мерседесу, оскільки цей конфлікт уже привернув увагу прем’єра Гройсмана та президента Порошенко. Але це не знімає відповідальності з керівництва компанії та вже точно увійде в історію «Нафтогазу» нарівні з «мерседесом» та новорічними снігурками екс-голови «Нафтогазу» Івченко.

Отже, витрати коштів «Нафтогазу» на нецільові предмети – купівля броньованого Mercedes – стала наслідком втрати контролю з боку держави за компанією. І це мало би стати предметом розслідування з боку Національного антикорупційного бюро, Спеціалізованої антикорупційної прокуратури та Генеральної прокуратури України. Це має доповнити розслідування, яке, варто очікувати, обов’язково проведе Наглядова рада «Нафтогазу».

Тим паче, що сьогодні не лише для ЗМІ вже ясно, що «Нафтогазом» цікавляться правоохоронні органи. Також свою позицію від лояльного до негативного – у ставленні до оцінки дій «реформаторів» газової галузі, – переглядають посольства США (новий посол Марі Йованович), Німеччини, Франції та Великобританії, а також окремо Єврокомісія».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ