Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Кримінал

За три дні затримали 9 посадовців на хабарі у понад 450 тисяч гривень

Кошти вимагали за вирішення земельних питань, видачу документів, виконання умов договорів. Суми неправомірної вигоди коливалися від 8 тисяч гривень до 21 тисячі доларів США, - інформують у прес-службі Національної поліції України.

Проведеними антикорупційними заходами працівникам територіальних управлінь Департаменту захисту економіки Нацполіції вдалося викрити та затримати посадових й службових осіб, а також припинити функціонування налагоджених ними корупційних схем. Серед затриманих – керівники структурних підрозділів облдержадміністрацій, міських та районних рад, сільський голова, посадові особи як держаних, так і комерційних підприємств. Заходи із затримання проходили у Дніпропетровській, Закарпатській, Запорізькій, Київській, Львівській, Одеській та Чернівецькій областях. 

Найбільшу суму неправомірної вигоди вимагав та одержав начальник виробничого управління Тячівської районної ради Закарпатської області. За відчуження майна, що перебуває на балансі управління, та передачу його у приватну власність мав намір отримати 21 тисячу доларів США. У ході проведення процесуальних заходів було задокументовано одержання ним двох "траншів" на суму дев’ять тисяч доларів США. 

Також було затримано на хабарі і керівника структурного підрозділу Закарпатської ОДА. За видачу архівних документів для подальшого оформлення громадянства іноземної держави вимагав 300 доларів США. 

Кошти посадовці вимагали і за видачу дозвільних документів на розміщення торговельних точок. Два таких факти було задокументовано на Дніпропетровщині. Так, старший інспектор комунального підприємства Дніпровської міської ради вимагав та отримав 1, 2 тисячі доларів США хабара, а начальник відділу Нікопольської міської ради за вирішення аналогічного питання вимагала 12 тисяч гривень. Однак керівник був затриманий під час одержання першої частини неправомірної вигоди у сумі п’ять тисяч гривень. Обом вже повідомлено про підозру та обрано запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту.

Посадовці Одещини, Буковини та Запоріжжя організували систему "відкатів". У двох випадках гроші вимагали за перерахування бюджетних коштів за виконані по договору роботи і сума "відкату" складала 10% від загальної суми договору.

Саме за вирішення цих питань сільській голова Лиманського району на Одещині одержав 60 тисяч гривень, а начальник відділу ДП "Запорізький державний авіаційний ремонтний завод "МіГремонт" Державного концерну "Укроборонпром" - вісім тисяч гривень. Керівник відділу навіть призупинив перерахування коштів комерційній структурі, допоки він не отримає всієї неправомірної вигоди. У Чернівецькій області начальник відділу комунального підприємства Чернівецької міської ради за перемогу у тендері вимагав 5%. Вартість укладання договору купівлі-продажу транспортного засобу становила 25 тисяч гривень.

У Львівській області лісничий одержав 1, 5 тисячі доларів США неправомірної вигоди за вирішення земельних питань, а у Київській  - керівник товариства одержав 14 тисяч гривень за підключення будинку до електромереж.

Упродовж цього тижня оперативники управлінь захисту економіки, слідчі поліції та працівники прокуратури затримали 9 осіб за хабарництво, які одержали 457 тисяч гривень неправомірної вигоди. Шістьом особам вже повідомлено про підозру, з яких двом обрано запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту. Посадовцю із Закарпаття, який отримав 9 тисяч доларів США хабара, суд обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою терміном на 2 місяці з можливістю внесення застави у сумі 46 тисяч гривень. 

Зловмисникам інкримінують вчинення злочинів, за вчинення яких передбачена відповідальність у вигляді позбавлення волі.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ