Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

За вбивства на Майдані заочно судитимуть колишніх "беркутівців"

Святошинський районний суд Києва дозволив заочний розгляд судового провадження щодо колишніх "беркутівців" Павла Аброськіна, Сергія Зінченка і Олега Янишевського у справі щодо масових вбивств активістів Майдану 20 лютого 2014 року. У грудні 2019 року їх відпустили з-під варти в рамках обміну полоненими між Україною і Росією.

Про це інформує УНН.

“Клопотання прокурора про здійснення спеціального судового провадження... стосовно Зінченка, Аброськіна та Янишевського та передачу цього судового провадження на розгляд суду в судовому провадженні для вирішення питання про об’єднання з метою здійснення судового розгляду в одному кримінальному провадженні - задовольнити. Здійснювати спеціальне судове провадження за обвинувальним актом стосовно обвинувачених Зінченка, Аброськіна та Янишевського... продовжити судовий розгляд за обвинувальними актами стосовно обвинувачених Зінченка, Аброськіна та Янишевського в порядку спеціального судового провадження. Передати дане спеціальне судове провадження на розгляд складу суду для вирішення питання про об’єднання з метою здійснення судового розгляду в судовому засіданні в одному кримінальному провадженні”, — сказав головуючий суддя Сергій Дячук.

Окрім того, клопотання сторони захисту про покладення на суд обов’язку забезпечити участь обвинувачених у судовому розгляді шляхом відеоконференції суд залишив без задоволення.

Згодом суд об'єднав провадження щодо колишніх бійців спецпідрозділу "Беркут" Олександра Маринченка і Сергія Тамтури з другим, де обвинуваченими є Олег Янішевський, Сергій Зінченко і Павло Аброськін.

«Суд ухвалив об’єднати в одному судовому провадженні матеріали судового провадження щодо Маринченка і Тамтури та матеріали щодо Зінченка, Аброськіна, Янішевського. Це об’єднане провадження продовжити на стадії судового розгляду з неможливістю використання щодо Зінченка, Аброськіна, Янішевського як доказів обвинувачення усіх даних, які з 25 листопада 2020 року до дня постановлення цієї ухвали були досліджені у межах судового провадження (щодо двох ексберкутівців – ред.)», - заявив Дячук.

Прокурор виступив за об’єднання цих судових проваджень, натомість захист обвинувачених висловив думку, що таке рішення суду призведе до звуження прав їхніх підзахисних.

Судова ухвала оскарженню не підлягає.

У судовому засіданні оголошено перерву до 11.00 16 червня.

Нагадаємо, що п’ятьох колишніх беркутівців — Сергія Зінченка, Павла Аброськіна, Сергія Тамтуру, Олександра Марінченка та Олега Янішевського — обвинувачують у вбивствах та інших злочинах, що 20 лютого 2014 року призвели до загибелі 49 людей на вулиці Інститутській у центрі Києва.

Суд в межах справи щодо масових вбивств активістів Майдану 20 лютого 2014 року виділив матеріали щодо трьох колишніх бійців підрозділу “Беркут” Павла Аброськіна, Сергія Зінченка і Олега Янишевського до розгляду в окремому провадженні.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ