Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Політика

Заборгованість Коломойського за кредитами ПриватБанку зросла до 209,5 млрд грн — звіт

Кредитний портфель ПриватБанку, який класифікують як пов'язаний з колишніми власниками Ігорем Коломойським та Геннадієм Боголюбовим, станом на кінець 2018 року зріс до 209,45 мільярда гривень. Повідомляє Громадське.

Про це йдеться у річному фінансовому звіті ПриватБанку за 2018 рік.

"Станом на 31 грудня 2018, 2017 та 2016 років категорія «Кредити, що управляються як окремий портфель" включає в себе непрацюючі кредити, які були видані до 19 грудня 2016 року. На думку керівництва, цей портфель має аналогічні показники кредитного ризику, незалежно від класифікації за галуззю економіки та напрямом комерційної діяльності на дату видачі таких кредитів. Станом на 31 грудня 2018 року ПриватБанк визнав збитки 209,453 мільярда гривень резерву під очікувані кредитні збитки за цими кредитами", - йдеться у примітці до консолідованої фінансової звітності ПриватБанку.

Зростання заборгованості за цими кредитами пов’язане з відсотками, які нараховуються на ці кредити. Водночас позичальники — компанії, пов’язані з Коломойським — не обслуговують цю заборгованість та не виплачують за нею платежів.

Зазначимо, що кредити Коломойського, за якими банк не отримує доходу та платежів складають більшу частину всіх кредитів виданих банком (за загальною вартістю). Водночас сам Коломойський у судах намагається скасувати свої борги за кредитами та операцію з націоналізації ПриватБанку.

Нагадаємо, що за декілька днів до виборів суди ухвалили одразу три рішення на користь колишнього власника ПриватБанку Ігоря Коломойського. Так, 18 квітня — за три дні до другого туру виборів — Окружний адміністративний суд Києва задовольнив позов олігарха Ігоря Коломойського до Національного банку України та Кабінету міністрів України щодо неправомірності націоналізації ПриватБанку.

Пізніше Окружний адміністративний суд Києва ухвалив ще одне рішення на користь Коломойського, скасувавши рішення Нацбанку щодо визначення переліку пов’язаних з банком осіб.

20 квітня Печерський суд Києва скасував майнову поруку Коломойського за кредитами, які Національний банк видав ПриватБанку у 2013 році. Загальна сума цих кредитів складає 9,2 мільярда гривень. Згодом Коломойський подав 5 позовів про скасування своїх боргів перед НБУ за поручительством на користь ПриватБанку.

Громадське

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ