Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Загальні збитки довкіллю України сьогодні складають 55,6 млрд євро, — Денис Шмигаль

За інформацією Міністерства захисту довкілля України, загальні збитки довкіллю внаслідок російської агресії сьогодні складають понад 2 трлн гривень, або 55,6 млрд євро.
Денис Шмигаль

Про це повідомив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль у своєму виступі на міжнародному форумі «United for Justice. United for Nature».

Глава Уряду додав, що половина з цих збитків — через забруднення повітря від лісових пожеж, ракетні атаки, горіння нафтопродуктів. Забруднення земель — понад 980 млрд грн, водойм — 60 млрд грн.

«Теракт росії на Каховській греблі став наймасштабнішим актом екоциду за останні 70 років. За даними Міндовкілля, загальні збитки лише від цього теракту перевищують 146 млрд грн (3,8 млрд євро). Без води опинилися зрошувальні системи сільгоспугідь, на яких вирощувалося близько 2 млн тонн зерна на рік. Це 70% від експортованого Україною зерна до Африки у 2022 році», — сказав Прем’єр-міністр.

Денис Шмигаль наголосив, що рф кожного дня нищить людей, українські підприємства й інфраструктуру, українське довкілля, повітря, землі, ліси та водойми.

За словами очільника Уряду, потенційно замінованими вважаються понад 174 тисячі квадратних кілометрів території України. Понад 3 млн га лісу уражено війною. Він підкреслив важливість компенсації збитків за рахунок конфіскованих російських активів.

«На Саміті Ради Європи у Рейк’явіку запроваджений Міжнародний реєстр збитків унаслідок війни, який також містить і екологічну складову. Це перший елемент компенсаційного механізму. Загалом він матиме три складові: реєстр збитків, комісія з розгляду заяв і компенсаційний фонд. Важливо, щоб фонд наповнювався саме за рахунок конфіскованих російських активів. Тоді принцип «росія заплатить» буде втілений у життя», — зауважив Денис Шмигаль.

Україна продовжує обраховувати та верифікувати збитки, завдані довкіллю війною. Саме для цього, за словами Прем’єр-міністра, в межах Формули миру Президента Володимира Зеленського діє Міжнародна робоча група щодо екологічних наслідків війни. Першим результатом цієї групи, на його думку, має стати проект екологічного договору, що створить умови для надійного захисту довкілля, припинення екоциду та виплати репарацій.

«Це потрібно не лише Україні, це потрібно світові. Щоб убезпечити людство від глобальної катастрофи, щоб запобігти новим актам агресії та цілеспрямованим руйнуванням природного середовища», — резюмував Денис Шмигаль.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ