Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Загострення конфлікту між Ізраїлем і Палестиною: що потрібно знати

Ситуація на Близькому Сході загострюється.Радикальне угрупування ХАМАС завдало масованого ракетного удару по Ізраїлю. У відповідь армія оборони Ізраїлю зруйнувала офіси ХАМАС.

Увечері 11 травня угрупування ХАМАС знову почало обстріл. Цього разу мова йде не про запуск декількох окремих ракет, а про масовані атаки. Угруповання повідомила, що всього в сторону лише Тель-Авіва було запущено 137 снарядів. Видання The Times of Israel називає обстріл наймасштабнішим в історії міста.

Система ПРО “Залізний купол” змогла перехопити частину снарядів, але деякі досягли мети і почали розриватися в житлових кварталах. У Холоні, передмісті Тель-Авіва, ракета розірвалася поруч з групою очевидців, які знімали атаку на камеру.

Всі польоти з аеропорту Бен-Гуріон були тимчасово припинені, з будівлі аеропорту почалася евакуація. деякий час всі рейси, що прямують до аеропорту Тель-Авіва перенаправлялись на Кіпр, зокрема і рейси українських авіакомпаній. В цілому, робота аеропорту була зупинена більш ніж на годину.

Одна з ракет потрапила в житловий будинок в Ашкелоні, загинули дві жінки. Ще один вибух стався в школі, але учнів там в цей момент не було, ніхто не постраждав.

Під Ашкелон в результаті обстрілу загорівся резервуар з нафтопродуктами, що відноситься до інфраструктури Трансізраільского трубопроводу.

У відповідь ізраїльські Військово-повітряні сили сьогодні вранці завдали серію авіаударів по Сектору Гази. В результаті атак десятки поліцейських і охоронних об'єктів були зруйновані.

Прес-служба Армії оборони Ізраїлю незадовго до того повідомляла, що в ніч на 12 травня в районі Рамаль (Північно-західна околиця міста Газа) було атаковано висотну будівлю ХАМАС, в якому, крім іншого, розташовувалися штаби цієї організації.

У цій будівлі знаходилися штаб-квартира розвідки ХАМАС, штаб-квартира з планування дій на Західному березі, Інформаційний відділ.

Очевидці повідомляють, що над Сектором Гази утворилася стіна темно-сірого диму. Спостерігачі в Газі відзначають, що це один з найважчих ізраїльських ударів за всю історію.

Також ХАМАС заявляє, що його головний штаб поліції був зруйнований Військово-повітряними силами Ізраїлю.

Згідно з даними ЦАХАЛ, вбиті глава відділу безпеки військової розвідки ХАМАС Хасан Каугі і його заступник Уаіль Іса (рідний брат глави контррозвідки ХАМАС Маруана Іси).

На тлі обстрілів загострилися погроми в низці міст Ізраїлю. У передмісті Тель-Авіва горять три синагоги і численні магазини, підпалені десятки автомобілів.

Мер Лода в екстреному зверненні заявив, що контроль над містом втрачено і зажадав від прем'єр-міністра Нетаньяху оголосити надзвичайний стан і ввести війська.

Нетаньяху після введення спецназу в Лод і оголошення НС відправився з візитом в місто.

В Акко був підпалений відомий ресторан" Урі бурі", і готель "Ефенді", один з постояльців якої отримав важкі опіки.

У низці міст Ізраїлю місцева влада скасовує заняття в навчальних закладах і рух залізничного транспорту. Це сталося після вечірнього обстрілу Тель-Авіва.

Мерії ізраїльських міст Гуш-Дана і округу а-Шарон оголосили про закриття навчальних закладів у зв'язку з ракетними обстрілами, включаючи школи і дитячі садки для дітей з особливими потребами.

Зокрема, про те, що в середу, 12 травня, не буде навчання, оголосили муніципалітети Бат-Яма, Рамат-Гана, Гіватаіма, Рішон ле-Ціона, Холона, Рош а-Аїна, Нес-Ціони, Гедери, Петах-Тікви.

Крім того, Міністерство освіти оголосило, що скасовує роботу навчальних закладів у 80-кілометровій зоні, тобто до Нетанії на півночі. У 40-кілометровій зоні від Сектору Газа навчання не буде у зв'язку з рішенням управління тилом.

Ізраїльська залізнична компанія ("Ракевет Ісраель") повідомила про тимчасове припинення руху поїздів на ділянці між Лодом і станцією "Хагана" в Тель-Авіві.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ