Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Закон про Антикорупційний суд набув чинності

Закон "Про Вищий антикорупційний суд", прийнятий Верховною Радою 7 червня, опубліковано в офіційній газеті парламенту "Голос України".

Антикорупційний суд розпочне роботу після призначення за результатами конкурсу не менш ніж 35 суддів, хоча б 10 із яких повинні бути суддями Апеляційної палати. Граничну кількість суддів буде визначено пізніше.

Антикорупційному суду будуть підсудні кримінальні провадження про корупційні злочини, підслідні Національному антикорупційному бюро, тільки якщо розмір предмета злочину або завданих збитків у 500 і більше разів перевищує розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб (на цей момент - 881 тис. гривень).

Також закон передбачає створення Громадської ради міжнародних експертів, що зможе ветувати кандидатури на посади суддів Антикорупційного суду.

Раду створює на 6 років Вища кваліфікаційна комісія суддів (ВККС), вона є її допоміжним органом. Членів Ради призначають на підставі пропозицій міжнародних організацій, з якими Україна співпрацює у сфері запобігання та протидії корупції відповідно до міжнародних договорів.

Членами Громадської ради можуть бути призначені громадяни України або іноземці, які мають бездоганну ділову репутацію, високі професійні та моральні якості, досвід роботи в інших країнах не менш ніж 5 років з процесуального керівництва або здійснення судочинства у справах, пов'язаних із корупцією. Члени Ради отримуватимуть винагороду в розмірі посадового окладу судді Верховного Суду (на цей момент - 132,2 тис. гривень), а також компенсацію проживання і проїзду (для тих, хто не проживає в Україні).

Рада збирає, перевіряє й аналізує інформацію про кандидатів і надає її ВККС. За ініціативою не менш ніж трьох членів Ради скликається спільне з ВККС засідання.

Рішення про відповідність кандидата необхідним вимоам ухвалює більшість від загального складу (16 - ВККС і 6 - Рада експертів, усього - 22) за умови, що за таке рішення проголосувала не менш ніж половина членів Ради (3 із 6).

Крім того, встановлюються додаткові гарантії безпеки суддям. Зокрема, суддям Антикорупційного суду, а в разі потреби також членам їх сімей надається цілодобова охорона від Служби судової охорони.

Житло судді оснащують охоронною сигналізацією і тривожними кнопками сигналізації.

Суддею Антикорупційного суду може стати громадянин України, який має стаж роботи на посаді судді, адвоката або науковий стаж (не менш ніж 7 років).

Не можуть призначити суддями Вищого антикорупційного суду осіб, які протягом 10 років, що передують призначенню, працювали в правоохоронних органах (у тому числі НАБУ і САП) або займали політичні посади.

Нагадаємо, НАБУ виступає за перегляд норми про апеляцію в законі про Антикорупційний суд. Згідно із цією нормою, суд не розглядатиме апеляційні скарги на вироки, винесені судами першої інстанції у справах, підслідних НАБУ, переданих до моменту його створення.

Лівий берег

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ