Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Законопроект про всеукраїнський референдум від Зеленського. Що зміниться?

Нагадаємо, прийнятий у 2012 році Закон України "Про всеукраїнський референдум" був визнаний Конституційним Судом України неконституційним. У зв'язку з цим створили новий проект закону. Президент визначив його як невідкладний.
Ілюстративне фото

Закон пропонує такі види всеукраїнського референдуму за предметом:

  • затвердження закону про внесення змін до наступних  розділів Конституції України: І (Загальні засади) , ІІІ (Вибори. Референдум) , XIII (Внесення змін до Конституції України);
  • вирішення питання загальнодержавного значення;
  • зміни території України;
  • втрати чинності законом України або окремими його положеннями.

Також розширюється коло суб’єктів процесу референдуму, які реєструються у Центральній виборчій комісії як прихильники чи опоненти питання всеукраїнського референдуму. Ними зможуть бути як політичні партії, так і громадські організації, відповідно зареєстровані у ЦВК.

Новацією законопроекту є визначення можливості запровадження електронних процедур під час організації та проведення всеукраїнського референдуму, в тому числі електронних голосувань. При цьому наголошується, що найскладніше при електронних голосуваннях технічно забезпечити захист персональних даних виборців й уберегти системи для таких голосувань від несанкціонованих втручань. Для організації і проведення всеукраїнського референдуму закон пропонує створення автоматизованої інформаційно-аналітичної системи із забезпечення електронного голосування.

Нагадаємо, що Володимир Зеленський сьогодні зранку подав до Верховної Ради законопроект “Про народовладдя через всеукраїнський референдум”.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ