Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

«Заощаджуй, накопичуй та інвестуй» – волинян вчили як не бути бідними

Не працювати і заробляти - це можливо, якщо людина має пасивний дохід, - розповіла фінансова експертка Вікторія Мухамедова. З її слів одні люди приходять до цього за 10 років, інші - на пенсії. То ж як це зробити – ділиться своїм багаторічним досвідом у роботі.

Тренінг з фінансової грамотності відбувся під час на зустрічі фінансового консультанта Вікторії Мухамедової з активними лучанами в «Open space Принципових» у Луцьк за адресою пр. Волі, 11.

До слова, Вікторія Мухамедова працює у сфері консультації 12 років, має в Луцьку 2600 клієнтів. 

Вона розповіла, що для заможного майбутнього, потрібно створити  інвестиційний портфель.

«Інвестиційний портфель дає нам можливість створювати умови, щоб жити на пасивний дохід, тобто, коли я не працюю, але маю капітал. Він приносить мені відсотки на котрі я можу комфортно жити, не працюючи. Головне, щоб кожна людина створила цей пасивний дохід і жила безтурботно. Хтось встигає це зробити за перші 10 років своєї активної діяльності, хтось приходить до цього у пенсійному віці – усе залежить від того який ви інвестор, на скільки розумієте економіку, чи вас ефективно консультують та чи  готові ризикувати», - розповіла експертка.

З її слів, практично жодна успішна інвестиція не відбувається без консультації фахівців.

«Усе тому, що фінанси – це дуже рухлива субстанція, адже змінюється законодавча база, умови, політична ситуація, гравці. У вас немає часу у цьому розбиратися, бо є сім'ї, ваш бізнес. А правила гри змінюються. Роблячи неефективні рішення – можна все втратити. 

Тому, для того, щоб робити інвестицію – варто ставити чітку ціль, це не може бути інвестиція заради інвестиції. Для прикладу, обираємо напрямок: купівля житла, отримання дивідендів, тощо. Для прикладу: я не знаю, яка у мене буде пенсія, тому працюю над створенням інвестиційного капіталу, аби потім мати пасивний дохід не менше тисячі доларів», - пояснює Вікторія  Мухамедова.

Вона наголошує, що є кілька законів грошей, які допомагають приймати правильні рішення.

«Один з головних - спочатку заплати. Тобто, від будь-якого доходу, який я отримую щодня, щомісяця, разово -  відкладаю 10%. Це потрібно,  щоб інвестувати в життєво важливі цілі. Якщо я цього не роблю, то маю тільки витрати й наприкінці місяця нічого не отримаю. Якщо ж я витрачаю 90%, то відходжу з позиції бідняка й починаю інвестувати. До речі, більшість наших підприємців не відкладають 10%, бо всі гроші вкладають, як кажуть у бізнес. Насправді ж вони їх інвестують в обігові засоби. Як результат, 95% людей, які відкривають свій бізнес, через 3 роки його закривають й лишаються ні з чим», - говорить фінансова експертка.

Щодо зберігання заощаджень, фахівчиня не радить тримати гроші під матрацом.

«Це безперспективно, не залежно від валюти, бо завжди відбувається інфляційний процес. Для прикладу, по долару він складає 3,87% річних. Тобто, якщо у вас в шухляді пролежить рік сто доларів, то рахуйте від цієї суми ви пасивно втратили 3,87 долара. Відповідно, ніби ви накопичуєте, але і втрачаєте. Тому наступне фінансове правило – гроші повинні працювати. 

Багато людей кажуть: живу сьогодні, бо живу один раз. Так досягнути успіху важко. Щодо самих інвестицій, то вони бувають різні: короткострокові (6-12 місяців), середньострокові (3-10 років) і довгострокові (10-50 років). Інвестиції бувають консервативні (накопичення у страхових компаніях), у державному пенсійному фонді, банківські депозити, зокрема, має бути у вас безстроковий депозит у розмірі 6 зарплат (використання коштів у будь-який момент), золото (хороший інструмент, але на довготривалі терміни, за 3 роки зростає в ціна на 1300%).  Можна інвестувати у бізнес та стартапи», - пояснює Вікторія Мухамедова.

Наприкінці зустрічі присутні мали змогу отримати особисті консультації на питання щодо фінансової грамотності. 

До слова, це одна із зустрічей на території відкритого простору, де щодня приходять експерти різних галузей і безплатно діляться знаннями у волинянами.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ