Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Заробітчан у Польщі хочуть міцніше прив’язати до конкретного роботодавця

Віце-міністр родини, праці і суспільної політики Станіслав Швед звернув увагу на те, що його відомство працює над змінами, покликаними врегулювати перебування іноземців у Польщі.

Про це інформує видання Наша Польща.

Насамперед ідеться про процедурні спрощення для працівників з України, Білорусі, Росії, Молдавії, Грузії та Вірменії.

Окрім цього, як повідомляє Польське радіо готуються зміни, що стосуються працевлаштування іноземців, аби кожен, хто приїздить до Польщі на роботу, був сильніше зв’язаний зі своїм працедавцем: фірми скаржаться, що частим явищем є перехоплювання працівників.

«Хтось працює на будівництві, під’їздить автобус, забирає людину просто з риштування і вже її немає», – наводить приклад Швед.

Не може бути так, – каже він, – коли іноземець не несе жодної відповідальності за те, що кидає працю. Пошук вирішення цієї проблеми непростий, але її треба вирішити, – наголошує віце-міністр, додаючи, що Польща дає працю понад 50% громадян третіх країн, що приїздять до Європейського Союзу. Читайте також: Українських працівників у Польщі буде менше.

Вперше від початку міграційного буму А загалом рік, що минає, був роком рекордно низького безробіття і зростання зарплатні, – підсумував польський урядовець. За останніми даними Головного статистичного управління, рівень безробіття в листопаді становив 5,1%.

Натомість дані за грудень, на думку віце-міністра, будуть нижчим за передбачений державним бюджетом. Віце-міністр додає, що якби у році, що закінчується, вдалося провести реформу управлінь праці, то безробіття було б ще нижчим, оскільки багато хто реєструється, аби мати медичне страхування. Становище працівників поліпшилося не тільки через ліпші можливості знайти працю, але й завдяки зростанню заробітної платні, – наголошує віце-міністр.

Він нагадав, що мінімальна ставка цього року зросла до 2250 злотих (без відрахувань), а з першого січня становитиме 2600 злотих, що означає зростання на 15,6% за рік. Своєю чергою, введена 2016 року мінімальна годинна ставка цього року сягнула 14,7 злотого, а з наступного рівнятиметься 17 злотим за годину.

Нагадаємо, як повідомляло Гал-інфо, українці становлять більшість іноземних працівників в Угорщині.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ