Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Затягуємо паски: Верховна Рада схвалила законопроект №8492

Верховна Рада у першому читанні схвалила законопроект №8492, який ініціювала Кампанія "За безпечні дороги".

Даний закон підвищує штраф за ігнорування ременів безпеки до 850 грн, однак, як зазначають автори законопроекту, він не для того, щоб карати. Він для того, щоб змінити поведінку. Щоб сформувати нову звичку – пристібатися, у тому числі на задніх місцях в авто.

Сьогодні штраф за ігнорування ременя безпеки в Україні становить лише 51 гривню. Мізерне покарання спонукає водіїв та пасажирів порушувати правила дорожнього руху та  нехтувати власною безпекою. Лише 15% українських водіїв користуються ременями безпеки. Це найнижчий показник у Європі, тоді як у Франції та Чехії він наближений до 100% (99 та 97% відповідно). У сусідній Польщі 83% автомобілістів користуються ременями безпеки.

Як вказано у пояснювальній записці до законопроекту, пристебнуті ремені безпеки можуть врятувати до 50% людей, що потрапляють у смертельні автокатастрофи. Щороку на дорогах України гине не менше 3,5 тисяч людей та травмується не менше 35 тисяч. Ремені безпеки могли б врятувати принаймні значну частину тих, хто знаходився в автомобілі під час ДТП.

Майбутній закон почне діяти через 3 місяці після підписання Президентом. У цей час має бути проведена інформаційна кампанія для громадян. Підвищення штрафу у першу чергу покликане спонукати до зміни поведінки українців та формування у пасажирів і водіїв звички пристібатися в авто.

Міжнародний досвід свідчить, що одним із найефективніших способів спонукати водіїв та пасажирів користуватися ременями безпеки, є посилення відповідальності за ці порушення. Наприклад, у Франції штраф за ігнорування ременя безпеки становить 135 євро, Словенії – 120 євро, Чехії – 77 євро. В Україні, за даними соціологічного дослідження, проведеного центром Ipsos, посилення відповідальності за ігнорування ременів безпеки підтримує 66% населення.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ