Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Заява Високого представника Жозепа Борреля щодо останнього указу стосовно ЗАЕС

Європейський Союз якнайрішучіше засуджує указ Президента Росії Путіна щодо незаконного захоплення Запорізької атомної електростанції (ЗАЕС) і створення відповідного державного підприємства.

ЄС не визнає і рішуче засуджує незаконну анексію Росією Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей України. Відтак, указ про захоплення ЗАЕС є незаконним та юридично нікчемним.

Росія повинна повністю вивести свої війська та техніку і повернути контроль над АЕС її законному власнику – Україні. Сім незамінних стовпів ядерної безпеки та захисту, окреслені Генеральним директором Міжнародного агентства з атомної енергії, повинні бути повністю дотримані. Посилена присутність МАГАТЕ на АЕС та її безперешкодний доступ до станції є вкрай необхідними задля безпеки Європи в цілому. Необхідно негайно створити зону ядерної безпеки, без шкоди для суверенітету та територіальної цілісності України. ЄС рішуче підтримує зусилля Генерального директора Міжнародного агентства з атомної енергії з цією метою.

ЄС залишається непохитним у своїй підтримці незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів і вимагає від Росії негайно, повністю та безумовно вивести всі свої війська та військову техніку з усієї території України. Європейський Союз твердо підтримує Україну і продовжуватиме надавати потужну економічну, військову, соціальну та фінансову підтримку Україні стільки, скільки це буде потрібно.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ