Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Зберегти тестування з історії України: у ВР подали поправку до законопроєкту

Відповідну правку до законопроєкту, який має розблокувати проведення НМТ у 2023 році, подали понад 20 депутатів з різних фракцій.
Фото: НУШ

Про це повідомив депутат від фракції ЄС Володимир В'ятрович.

"Законопроєкт дозволяє міністерству освіти й науки в умовах війни самостійно визначити правила вступу до вишів у 2023 році, без дотримання визначених законом про вищу освіту правил мирного часу. В цілому це виправдано. Але анонсоване МОНом переведення історії України в розряд предмета за вибором і дозвіл вступати навіть на гуманітарні спеціальності без тестування з історії свідчить, шо парламент все ж має встановити міністерству певні рамки", – наголошує В'ятрович.

Очікується, що розгляд законопроєкту у другому читанні відбудеться під час наступного пленарного засідання Верховної Ради.

За словами В'ятровича, суть поправки полягає в тому, що "українську мову й історію України мають складати всі".

"Решту умов – тривалість тестування, кількість питань, кількість і перелік обов’язкових предметів і предметів на вибір - залишаємо на розсуд міністерства", – додає депутат, зазначаючи, що іспити з української мови й історії України – це не просто оцінка шкільних знань, а й свого роду іспити на громадянство, які не можуть бути "факультативними".

Додамо, раніше Міністерство освіти і науки та освітній комітет Верховної Ради, за підсумками консультацій із вступниками та громадськістю, представили модель НМТ, до якої включено три предмети – обов'язкові українська мова і математика, й один предмет за вибором вступника.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ