Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Зеленський підписав новий Закон України "Про кредитні спілки"

Впровадження норм нового закону є важливим кроком до якісних змін у діяльності кредитних спілок та сприятиме підвищенню їхньої стійкості та результативності. Про це повідомили у пресслужбі НБУ.

Ключові новації документа.

  1. Розширюється перелік осіб, які можуть стати членами кредитних спілок. Ними зможуть бути не лише фізичні особи, а й юридичні. Йдеться про фермерські господарства, ОСББ, кооперативи, мікропідприємства.
  2. Удосконалюються вимоги до структури капіталу кредитної спілки. Зокрема, передбачається розширення джерел поповнення капіталу кредитної спілки, запровадження вимог щодо складових регулятивного капіталу як першого, так і другого рівня.
  3. Посилюється система управління кредитною спілкою. З’являться нові вимоги до системи корпоративного управління та системи внутрішнього контролю, які дадуть змогу запобігти концентрації всіх процесів управління навколо вузького кола осіб. Це зменшить ризики для фінансового стану кредитної спілки та захистить інтереси її учасників.
  4. Оновлюються правила отримання ліцензій. Наприклад, більше не потрібно буде отримувати кілька ліцензій на різні види фінансових послуг, адже кредитна спілка здійснюватиме діяльність на підставі ліцензії на діяльність кредитної спілки. Передбачається диференціація ліцензій на стандартну (кредитна спілка зможе надавати фінансові послуги з кредитування та залучення від своїх членів коштів та банківських металів, що підлягають поверненню і не є пайовими внесками) та спрощену (може здійснювати лише кредитування).
  5. Надається можливість передати низку функцій на аутсорсинг.

Новий Закон України "Про кредитні спілки" набирає чинності на наступний день після опублікування та повністю вводиться в дію з 1 січня 2024 року.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ