Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Зеленський порадив Лукашенку, як завершити політичну кризу в Білорусі

Президент України Володимир Зеленський розповів, що на місці білоруського президента Олександра Лукашенка призначив би нові вибори, щоб уникнути кровопролиття.

Про це Зеленський розповів в інтерв'ю Euronews, пише Громадське.

«Уявімо, що я впевнений у собі, впевнений у виборі людей. Як я можу всіх заспокоїти? Я б точно сказав: через місяць нові вибори. Я балотуюся, хто хоче балотуватися — вперед», — заявив Зеленський.

Також український президент запросив би усіх міжнародних спостерігачів на перевибори. Після нових виборів, на думку Зеленського, не було би питань, хто переможець: якби Лукашенко переміг на перших виборах, він би переміг і на наступних, так само щодо опозиційних кандидатів.

«Усі були б спокійні, без кровопролиття. Це було б справедливо та створило історію», — заявив політик.

Як Україна відреагувала на вибори в Білорусі?

Українське Міністерство закордонних справ прямо не заявило про невизнання виборів. Там написали, що офіційні результати виборів президента Білорусі «не викликають довіри в білоруському суспільстві». МЗС сподівається, що влада розслідує жорстоке поводження з протестувальниками та розпочне діалог.

Нещодавно МЗС провело нараду щодо ситуації в Білорусі, після якої мали запропонувати президенту, як розвивати українсько-білоруські відносини.

У країні 9 серпня відбулися вибори президента. За остаточними й офіційними результатами, перемагає чинний глава держави Олександр Лукашенко (на посаді вже 26 років) з 80,1% підтримкою виборців. За опозиційну кандидатку Світлану Тіхановську начебто проголосували 10,1%.

Незгодні з результатами виборів щодня з 9 серпня виходять на акції протесту, а на частині підприємств страйкують робітники.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ