Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Зеленський привітав з Міжнародним днем театру

Сьогодні, 27 березня, відзначають своє професійне свято всі працівники театру, а разом з ними мільйони небайдужих глядачів та глядачок.

Фото: Український театр

Як розповіли у Національній спілці театральних діячів України, крайні роки були вкрай важкими й повними випробувань для українського театру. Торік, як і цього року, у Міжнародний день театру українцям не до святкувань через війну. 

"2019-2021 рр. театри спершу повністю були зачинені, а потім працювали із частково наповненими глядацькими залами через пандемію. Були навіть побоювання, що театр зовсім зникне або перейде на онлайн-трансляції. 

Але ні: він працює і продовжує виконувати свою місію – покази вистав, вечорів, подій задля підтримки й розради, просвітництва і відпочинку людей. Адже кожен театр має свій особливий вектор роботи та ставить перед собою різні завдання. Тому і публіка у кожному театрі своя, неповторна", — йдеться у повідомленні. 

Президент України Володимир Зеленський також привітав зі святом творців театрального мистецтва, "усіх, для кого театр є не тільки професією, а й сенсом життя та станом душі".

"Сьогодні, у переломний момент боротьби нашої країни за свою свободу, незалежність і національну ідентичність, культура стала тією м'якою й водночас потужною силою, здатною надихати у новій воєнній реальності", — сказав він. 

Фото: МКІП

Президент наголосив, що завдяки театральним колективам театри, серед іншого, продовжують діяти як артхаби, волонтерські та гуманітарні штаби, ставлять вистави у бомбосховищі, військових частинах чи шпиталях.

Особливо глава держави відзначив тих театральних діячів, які взяли до рук зброю і мужньо боронять рідну землю в лавах Збройних Сил України, а також тих, хто відмовився співпрацювати з окупантом навіть попри загрозу життю.

Фото: REUTERS

За словами президента, в українців боліло й продовжує боліти за драматичний театр у Маріуполі, який прицільно знищили окупанти.

"Наш невимовний біль – драматичний театр у Маріуполі. Прицільне знищення переповненої жінками й дітьми театральної будівлі увійде в історію як один із найжахливіших злочинів проти людяності, скоєних росіянами. Упевнений, що ми відбудуємо театр і повернемо в нього життя", — прокоментував Володимир Зеленський.  

"Війна випробовує нас по-різному, але ми, об'єднані спільною мрією про Перемогу, – нездоланні. Бажаю всім великого натхнення, оптимізму, нових вистав, аншлагів і любові глядачів у своїй мирній країні. Слава Україні!", — додав він. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ