Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Зеленський заявив, що Україна погоджує ʺформулу Штайнмайєраʺ

Президент України Володимир Зеленський підтвердив, що українська сторона погоджує так звану ʺформулу Штайнмайєраʺ щодо виборів на окупованому Донбасі, але закликав не боятися ʺстрашилокʺ.

Про це Зеленський заявив на брифінгу, - передає Громадське.

ʺМи відповіли на лист пана (представника ОБСЄ на переговорах у Мінську Мартіна — ред.) Сайдіка, що ми погоджуємо текст ʺформули Штайнмайєраʺ, — сказав він.

Президент зазначив, що існує ʺбагато страшилокʺ щодо цієї формули, але він наголосив, що ніхто не буде проводити вибори на окупованому Донбасі ʺпід дулами автоматівʺ.

Зеленський підкреслив, що особливий статус Донбасу, передбачений ʺформулою Штайнмайєраʺ, набуде чинності після місцевих виборів, ʺпроведених згідно з Конституцією України та законодавства України, а також після публікації звіту ОБСЄ, що вибори відбулися за стандартами ОБСЄ та міжнародними стандартами демократичних виборівʺ.

Також Зеленський наголосив, що на час проведення місцевих виборів на окупованому Донбасі він ʺвже не буде окупованимʺ.

Зазначимо, що ʺформулу Штайнмайєраʺ були погодити на переговорах у Мінську, що сьогодні, 1 жовтня, і відбулося. Свою згоду дали представники України, Росії, ОБСЄ та бойовиків ʺДНРʺ і ʺЛНРʺ. Після цього письмово про це повідомляють учасників ʺнормандської четвіркиʺ.

Україна підписала формулу Штайнмайєра в Мінську – ЗМІ

Наступний крок — розведення сил у трьох ʺпілотнихʺ районах на Донбасі — Станиці Луганській, Золотому та Петрівському. У Станиці сили вже розведені, за словами Зеленського, розведення військ у Петрівському та Золотому також погодили на переговорах у Мінську сьогодні, 1 жовтня.

Виконання цих умов відкриває можливість для проведення саміту за участі лідерів ʺнормандської четвіркиʺ. Зеленський підтвердив це, сказавши, що ʺсьогодні було усунуто останню перепонуʺ для саміту лідерів ʺчетвіркиʺ.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ