Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Надзвичайні події

Зґвалтування неповнолітньої на Закарпатті: прокуратура оскаржить вирок суду

Прокуратура оскаржить вирок Воловецького районного суду Закарпатської області щодо трьох неповнолітніх, які зґвалтували 14-річну дівчину.

Фото: Depositphotos

Про це повідомляє пресслужба Офісу Генерального прокурора.

"Воловецький районний суд Закарпатської області 16 березня 2023 ухвалив вирок у кримінальному провадженні щодо трьох неповнолітніх осіб за фактом вчинення сексуального насильства стосовно неповнолітньої. Наразі вирок, згідно з вимогами кримінального процесуального кодексу, не набрав законної сили. Прокуратура оскаржуватиме вирок у встановленому законом порядку", — йдеться у повідомленні. 

В ОГП також наголосили, що органи прокуратури вживатимуть всіх заходів для захисту прав постраждалої особи та забезпечення справедливого і невідворотного покарання винних у вчиненні злочину.

Як повідомлялосяу серпні 2021 року на Закарпатті троє підлітків зґвалтували 14-річну дівчину. У вересні  бабуся потерпілої, яка є її опікункою, звернулась до поліції. До цього причетні були двоє 15-річних та 14-річний підлітки, односельці потерпілої. Вони спочатку заманили дівчину до подвір’я одного з підлітків, а потім до підвалу. Дівчина давно товаришувала з ними, тому пішла. Після чого один з них вдарив дівчину, а потім всі по черзі зґвалтували її. Усе це підлітки знімали на відео, а потім завантажили в інтернет і показали однокласникам у школі.

На суді усі троє визнали свою провину. Справу розглядали за ст.152 Кримінального кодексу України (Зґвалтування). Водночас суд визнав підлітків винними за ч. 3 ст. 153 (Скоєння дій сексуального характеру, не пов'язаних із проникненням у тіло іншої особи, без добровільної згоди потерпілого (Сексуальне насильство), скоєне групою осіб стосовно неповнолітньої особи), призначивши їм умовний термін та виплату компенсації. Вирок хлопцям, яких звільнили від покарання, викликав обурення.

При цьому, як з’ясувалося, права потерпілої під час судового процесу були грубо порушені: він відбувався без адвоката, а її інтереси в суді представляла служба захисту дітей місцевої сільради. Мати одного з обвинувачених є працівницею цієї служби, тому є сумніви щодо «неупередженості» та професійності представлення інтересів дівчинки. Також ця служба дала ґвалтівникам позитивні характеристики, які вплинули на пом’якшувальний вирок. Омбудсман Дмитро Лубінець взяв справу під свій контроль.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ