Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Жінок закликають пройти обстеження молочної залози

Щороку, 20 жовтня відзначають Всеукраїнський день боротьби із раком грудної залози. Пандемія COVYD19 та повномасштабне вторгнення росії негативно позначилися на проблематиці раннього виявлення онкологічних захворювань, - інформує пресслужба ЛОР.

Фахівці Львівський онкологічний регіональний лікувально-діагностичний центр у 2019 році виявили 917 нових пацієнток з онкопатологіями грудної залози. У 2022 році цей показник становив 837 випадків за рік. А за три квартали 2023 року - 705 випадків. 

За словами заступника генерального директора з хірургічної роботи у Львівському онкологічному регіональному лікувально-діагностичному центрі Олега Дуди, зараз можна говорити про те, що за кількістю виявлених випадків ми повертаємося у доковідні та довоєнні часи.  

«Безперечно, це дуже позитивна динаміка, адже вчасно виявлене захворювання збільшує шанси на результативне лікування та повне видужання. 
Зокрема, за 9 місяців поточного року на Львівщині було виявлено і взято на облік 64% пацієнток на І-II стадії захворювання.
Минулоріч цей показник був на такому ж рівні. А от у 2019 році він становив 74%, що лише на 10% більше у порівнянні з цьогорічними показниками», - повідомив Олег Дуда.

«Зараз ми почали виявляти таку кількість хворих, як це було до пандемії, але, на жаль, на пізніших стадіях. Практично кожна 4 жінка звертається за допомогою вже у занедбаній (III-IV) стадії. Однак, прогнозуємо, що надалі відсоток раннього виявлення буде збільшуватися.

Звісно, навіть пізні стадії захворювання не є вироком. Хворобу можна і потрібно лікувати, але таке лікування буде складним і тривалим. Натомість при виявленні хвороби на ранніх стадіях лікування проходить легше і жінка забуває про хворобу. Саме тому, нам важливо, щоб цей відсоток був ще більшим і для цього є система раннього виявлення, скринінги», - заявив Олег Дуда.

Перелік скринінгових центрів Львова та області, де процедуру можна пройти безкоштовно за скеруванням сімейного лікаря тут:   

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ