Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Жвирківська селищна рада звертається до Кабміну щодо створення Забузької ОТГ

Відповідно до Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» Жвирківська селищна рада провела всі необхідні заходи щодо об’єднання сільських і селищних рад у Забузьку ОТГ. Туди входить Жвирківська селищна рада, Опільська сільська рада та Савчинська сільська рада. Загальна чисельність Забузької ОТГ складає більше 8000 жителів.

Для з’ясування ще однієї проблеми децентралізації на Львівщині ми поспілкувались із Жвирківським селищним головою Іваном Кошлаєм.

Розкажіть, з чого розпочалась така ситуація?

З ініціативи депутатів Жвирківської селищної ради ми вирішили зробити реформу місцевого самоврядування, тобто об’єднати навколо Жвирківської селищної ради інші ради, які б мали бажання до нас доєднатись в одну ОТГ. Ми звернулись до Опільської та Савчинської сільських рад, які нам дали згоду. До квітня ми пройшли всю процедуру, яка за законом дає право на створення ОТГ.

19 квітня ми відправили до Львівської ОДА пакет документів щодо створення Забузької ОТГ і маємо підтвердження, що вони їх отримали. Однак, досі нема жодної відповіді від ОДА, хоча за законом вона має бути повідомлена за 10 днів.

Натомість, облдержадміністрація робить власні кроки щодо ОТГ в Сокальському районі?

Так, у травні ЛОДА всупереч закону «Про добровільне об’єднання територіальних громад» та всупереч інтересам територіальної громади і рішенню цих сільських рад, приєднала Жвирківську селищну раду до Сокальської ОТГ і подала до Кабінету Міністрів і Мінрегіонбуду проект Перспективного плану об’єднання територіальних громад Сокальського району.

Як щодо інших сільських рад?

Окрім Жвирківської селищної ради, Опільську та Савчинську сільські ради, котрі виявляли бажання бути в Забузькій ОТГ, приєднали до міста Сокаля, куди мають ще входити 19 сільських рад і 60 населених пунктів. Тим самим ЛОДА проігнорувала волю 8333 жителів. На неодноразові звернення Жвирківської селищної ради відповіді від облдержадміністрації досі немає. 

Чим мотивують таке рішення щодо входження цих рад до Сокальської ОТГ?

Нам мотивують це тим, ми територіально ближчі до Сокаля. Але наші території з’єднує річка Західний Буг, по якій ще за польської влади проходив кордон, це були різні держави. Я вважаю, що приймати такі рішення потрібно, посилаючись на історичну спадщину України.

Які Ви бачите перспективи Забузької ОТГ у разі її створення?

Наша місцевість є досить розвинена. На території Жвирківської селищної ради діє 69 підприємців. По фінансових розрахунках ми будемо самодостатньою громадою. І перспектива, яка вимальовується, буде нормальною для розвитку нашої території. Забузька ОТГ могла б мати бюджет 40 мільйонів гривень, яких  би вистачило на утримання освіти, культури та медицини. І приблизно 7-8 мільйонів  залишилось би на розвиток.

Чому, на Вашу думку, Львівська ОДА не дає згоду на створення Забузької ОТГ?

На наш погляд, у першу чергу через те, що в місцевих чиновників втрачається контроль за земельними ресурсами, а також зникає можливість впливати на села та селища через перерозподіл бюджетів. Проте, найважливіша причина, як ми вважаємо, – фальсифікація на виборах. Ймовірний і такий варіант, що Львівська ОДА таким чином планує залучити адміністративний ресурс під час президентських та парламентських виборів. 

Які Ваші подальші кроки у досягненні цілі щодо створення Забузької об’єднаної територіальної громади?

Оскільки ЛОДА всупереч Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» та волі жителів приєднала нас до Сокальської ОТГ, ми вирішили звернутися до Кабінету Міністрів України та Мінрегіону з пропозицією не затверджувати проект Перспективного плану Сокальського району та повернути його Львівській облдержадміністрації на доопрацювання з урахуванням позиції громад.

А у випадку, якщо до громади не прислухається КМУ та Мінрегіон, які Ваші дії?

В такому разі ми проведемо акцію громадської непокори. А саме – перекриватимемо дороги до кордону, пікетуватимемо ЛОДА і можливо навіть Кабмін.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ