Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Злочини росії проти українських дітей: акція в Дюссельдорфі

"Save Ukrainian children" – під таким гаслом зібралися активісти в німецькому місті Дюссельдорф у неділю, 4 червня.

Захід було присвячено Дню захисту дітей, щоб вкотре нагадати світу, що війна в Україні триває, і від цього найбільше страждають діти.

Акцію спільно організовано культурним об'єднанням «Ukrainian Culture Network» і групою активістів NRW "UA Resilience" і проведено проведено в рамках всесвітньої кампанії, присвяченої проблемі депортації, викрадання та вбивств українських дітей рашистами. Понад 27 країн і майже 60 міст вже долучилися до кампанії.

"Цього тижня світ відзначав День захисту дітей. Росія відзначила цей день вбивством української дівчинки. 9-ти річна дитина загинула під час обстрілів Києва дронами камікадзе та крилатими ракетами…", – говорить українська активістка Катерина Чаукіна у своїй промові. За 466 днів повномасштабного вторгнення росія вбила 485 дітей. Проте, як зазначає пані Катерина, це лише скупі цифри підтверджені прокуратурою на неокупованих територіях. Реальність набагато страшніша, адже всі пам’ятають страшні кадри розбомбленого театру в Маріуполі, який був сховком для багатьох дітей.

Аби вшанувати пам'ять усіх загиблих та постраждалих внаслідок російської агресії дітей організатори провели перформанс зі створення меморіалу: під звуки бандури учасники акції принесли дитяче взуття, іграшки та вшанували пам'ять загиблих квітами.

Організатори також наголосили на тому, що росія не лише вбиває, а й систематично порушує права тих, хто живе. Мільйони українських дітей в Україні позбавлені права на нормальне дитинство, на безперешкодне навчання. Сотні тисяч українських дітей росія депортувала на свої території, утримує у фільтраційних таборах та стирає їх українську ідентичність. Цій тематиці були присвячені ще два перформанси. В одному з них діти під звуки сирени тікають до укриття і переховуються під час скасованих уроків. В іншому було показано викрадення дітей росією.

Усі перформанси вразили присутніх. Пан Гюнтер Гайслер, мовець від небайдужого німецького суспільства, у своїй промові закликав українців не мовчати про свої історії, про російські злочини та про українські реалії, адже кожен німець має дізнатися, яким є справжнє обличчя росії.

До демонстрації, ходи та перформансів приєдналися волонтери, активісти та усі небайдужі, хто підтримує Україну. Серед відвідувачів заходу, окрім, власне, українців, було багато німців. Слова підтримки звучали також від афганців, китайців, білорусів. 

Впродовж заходу організатори закликали небайдужих підписати петицію до ООН із закликом врятувати українських дітей. До збору підписів можете долучитися й ви: https://www.change.org/p/save-ukrainian-children?lang=en-GB

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ