Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

​Зміни у Переліку хвороб: роз’яснення Медичних сил ЗСУ

Командування Медичних сил ЗС України спільно з Міністерством охорони здоровʼя, командуваннями видів і родів ЗСУ розробили зміни до розкладу хвороб, що визначають ступінь придатності до військової служби.

Чим зумовлене рішення щодо ухвалення змін у Розкладі хвороб для оцінки придатності військовослужбовців?  

Змінилась світова практика, постійно вносяться зміни стосовно діагностики тих чи інших хвороб. Перелік кількості хвороб по суті не змінився, він побудований на міжнародній класифікації хвороб «десятого перегляду». У Розкладі хвороб, відповідно, лишилися ті хвороби, за якими військовослужбовці визнаються придатними, обмежено придатними чи непридатними тощо. Нинішні зміни рекомендують лікарям однаково трактувати положення про військово-лікарську експертизу, аби мінімізувати кількість помилок під час ухвалення рішень щодо придатності до військової служби.  

Щодо осіб, які призиваються на військову службу з хронічними захворюваннями, то такі люди і до внесення змін служили у ЗС України на різних посадах. Зокрема, в підрозділах забезпечення, в навчальних центрах. Є приклади, коли такі військовослужбовці проходили службу і в інших військових підрозділах. 

Що означає індивідуальний підхід у визначенні ступеня придатності до військової служби?  

У ЗСУ різні роди військ, різні завдання, різний рівень навантаження. Тому індивідуальний підхід у визначенні ступеня придатності до військової служби — це прийняття окремого рішення щодо кожного військовослужбовця, який має проблеми зі здоров’ям. 

Кого стосуються зміни? 

ВЛК (військово-лікарські комісії) ухвалюють рішення індивідуально – придатний, обмежено придатний, непридатний тощо. Якщо в людини є певна хвороба, яка не дозволяє за станом здоров’я проходити військову службу, то таку людину не можуть мобілізувати до війська. Якщо є захворювання, які перебувають в довготривалій ремісії (3–5 років) і це підтверджено лабораторними дослідженнями, то буде застосований індивідуальний підхід і ухвалене індивідуальне рішення — придатний чи непридатний. У такому випадку приймається постанова про придатність за певною обліково-військовою спеціальністю. 

Чи існують обмеження за станом здоров’я для розподілу військових та військовозобов’язаних до тих чи інших родів, видів ЗСУ? 

Так, звісно. Військовослужбовці, які мають певні захворювання, не можуть проходити службу в підрозділах спецпризначення, ДШВ, морської піхоти, ССО, але вони можуть виконувати завдання у складі підрозділу забезпечення.  

Детальніше за посиланням http://surl.li/kushs

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ