Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Знищення мобілізаційної системи ЗСУ було підготовкою до військової агресії РФ, - військові експерти

При підготовці військової агресії проти України Російська Федерація проводила системну роботу по розвалу мобілізаційної системи ЗСУ і підриву боєздатності української армії.

Про це в коментарі Guildhall заявив керівник благодійного фонду «Мир і Ко», волонтер Мирослав Гай. «У чекістів є інструкції - розвалювати зсередини армії країн при підготовці до агресії. Мобілізаційна система ЗСУ є ключовим елементом системи національної безпеки і саме вона стала об'єктом російських спеціальних операцій з початку 90-х років. Велася системна пропагандистська робота з дискредитації самої ідеї військової служби і підриву довіри до військово-політичного керівництва, створювалися умови для масового ухилення громадян від військової повинності. Паралельно був запущений процес підриву потенціалу і розвалу інфраструктури військкоматів по всій території країни. У 2014 році, на момент початку вторгнення, військкомати не були здатні прийняти навіть частину бажаючих, особисті справи були просто втрачені, а приміщення здані під офіси або, як бувало, під кружки дитячої хореографії. Всі ці роки, російська агентура впроваджувалася на ключові посади в системі національної безпеки. Ставилося за мету «обезголовити» керівництво ЗСУ - створювалися нестерпні умови роботи, урізалися виплати, скорочувалися пенсії. Тільки при Януковичі, один указ виданий громадянином РФ Саламатіним, про заборону польотів керівництва військової авіації, забезпечив відтік безлічі висококласних фахівців», - розповів волонтер. «Сьогодні ситуація змінилася на краще, але все ж варто звернути особливу увагу на заяви деяких політиків. У той час, як противник нарощує сили, посилює мобілізаційне законодавство і дозволяє своїм найманцям воювати за кордоном, а у нас брак кадрів і недобір на контракт, Анатолій Гриценко відкрито закликає відмовитися від строкової служби в армії. Виникають питання, як мінімум - це непрофесійно, як максимум - свідоме підігрування ворогові», - додав Мирослав Гай.

У свою чергу, екс-співробітник Головного управління розвідки України, полковник Юрій Сміщук в коментарі Guildhall зазначив, що саме в період з 2005 року керівництво країни почало активно спекулювати питанням відмови від призову на строкову службу в армію, а процес мобілізації був серйозно спрощений. «З 2005 року мобілізація в ЗСУ звелася до забезпечення особового складу. Все проводилося тільки «на папері» - військові не переозброювалися, ніхто не отримував необхідну техніку і забезпечення, все було просто знищено. Керівництво готувало фіктивні звіти про мобілізацію і, як результат, у 2014 році, ми були засліплені, ніхто не мав реальної інформації про наявні сили і ресурси. Ті, хто займав керівні посади, прекрасно знали про можливі наслідки своєї роботи», - заявив полковник Сміщук.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ