Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

ЗСУ прийняла на озброєння міномет калібру 120 міліметрів МП-120

Відповідно до наказу Міністерства оборони України від 25.01.2022 року № 26 міномет калібру 120 міліметрів МП-120 прийнятий на озброєння українського війська. Таке рішення ухвалене, «враховуючи позитивні результати державних випробувань та з метою забезпечення Збройних Сил України артилерійським озброєнням».
фото - АрміяInform

Про це повідомляє АрміяInform.

Державні випробовування цієї зброї тривали майже півтора року. Упродовж цього часу міномет прискіпливо тестували в різних умовах експлуатації, здійснивши повний настріл ресурсу ствола понад 5000 пострілів. 

За словами інженера-випробувача ТОВ «Українська бронетехніка» (розробник та виробник цього зразка мінометної артилерії) Володимира Ковтуна, новий міномет має удосконалену форму опорної плити, яка оснащена трьома сошниками та V-подібними вставками. Ці елементи підгортають під себе ґрунт, не даючи опорній плиті глибоко загрузати під час ведення інтенсивної стрільби з міномета.

Конструкція плити також дозволяє здійснювати стрільбу з міномета в її горизонтальному положенні, що зручно для бойової роботи мінометного розрахунку. Адже це дає можливість вести вогонь без попереднього обладнання позиції під плиту.

Іншою відмінністю нового міномета МП-120, що покращило його експлуатаційні якості, є відсутність мідного обтюруючого кільця між стволом і казенником. Проблема полягала в тому, що у процесі експлуатації міномета мідне кільце вигоряло та деформувалося. Через це в мінометного розрахунку часто виникали певні складнощі із заміною або встановленням мідного обтюруючого кільця під час експлуатації.

Аби таких проблем не виникало, розробники відмовилися від обтюруючого кільця, зробивши замість нього додаткові лабіринтні ущільнення в казеннику. Це створює в кільцевих порожнинах додатковий тиск, який не дозволяє пороховим газам прориватися крізь різьбове з’єднання казенника.

Аби таких проблем не виникало, розробники відмовилися від обтюруючого кільця, зробивши замість нього додаткові лабіринтні ущільнення в казеннику. Це створює в кільцевих порожнинах додатковий тиск, який не дозволяє пороховим газам прориватися крізь різьбове з’єднання казенника.

Особливу увагу розробники приділили доопрацюванню такого важливого елементу конструкції міномета як запобіжник від подвійного заряджання. Річ у тім, що в запобіжників від подвійного заряджання мінометів радянського зразку були суттєві вади конструкції. Через це вони швидко виходили з ладу — ламалися або висувалися зі своїх посадочних місць кінчики пружин запобіжних механізмів, стопори запобіжних механізмів припиняли гальмувати лопатки у відкритому положенні або взагалі руйнувались. Аби цього не допустити, у новому мінометі МП-120 реалізовано низку конструктивних рішень, спрямованих на забезпечення надійної роботи пружин та стопорів запобіжних механізмів, принципового виключення всіх чинників, які призводили раніше до їхніх поломок.

Для покращення ергономічних властивостей міномета редуктор підйомного механізму з нижнього положення перемістили у верхнє — до вертлюга. Це дозволило навідникові за допомогою відповідних рукояток одночасно утримувати і контролювати положення як підйомного, так і поворотного механізмів.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ