Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Зубко: Децентралізація – одна з ключових реформ, продовження якої підтримує ЄС

Тональність Європейського Союзу акцентована на продовження співпраці з Україною. У першу чергу це стосується підтримки реформ, виконання маршрутної карти з імплементації Україною угоди з ЄС та надання макрофінансової допомоги.

Про це в ефірі ʺ5 каналуʺ заявив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко, коментуючи результати 21-го саміту Україна-ЄС, - передає прес-служба Віце-прем’єр-міністра України.

ʺКлючові теми саміту ʺУкраїна–ЄСʺ, що відбувся – енергетична безпека, дерегуляція, виконання Угоди про вільну торгівлю (ЗВТ) між Україною і ЄС. На сьогодні товарообіг з країнами Євросоюзу вже досяг 50 млрд дол. Але, найголовніше, це підтримка реформ: децентралізації і енергоефективностіʺ, – розповів Геннадій Зубко.

Під час Саміту було підписано 5 нових угод між Україною і ЄС на загальну суму 119 млн євро. Одна з них, яку підписав Геннадій Зубко з Єврокомісаром Йоганнесом Ганом, стосувалась подальшої підтримки децентралізації – Угода про фінансування другої фази Програми ʺULEAD з Європоюʺ на 40 млн євро.

ʺУрядовець розповів, що перша фаза Програми розпочалась ще три роки тому і її ключовою метою були два напрямки – створення громад і перспективних планів, підтримка об’єднання громад і супровід перших місяців роботи. Другий напрямок стосувався створення центрів надання адміністративних послуг: запровадження стандартів щодо оперативності і якості роботи.

ʺДруга фаза Програми стосується вже більше імплементації інфраструктурних проектів та посилення роботи 24 регіональних офісів, які допомагають у налагодженні співпраці між громадами, залученні інвестицій та розвитку самих громадʺ, – наголосив Геннадій Зубко і підкреслив, що зміни в Україні завдяки децентралізації вже є характерними. Але ключову роль у них відіграють люди. ʺБез їх бажання, наполегливості та щоденної праці Європу в Україні побудувати неможливоʺ, – заявив Віце-прем’єр-міністр.

Він підкреслив, що на Третій Міжнародній конференції з питань реформ в Україні, яка проходила у Канаді, саме реформу децентралізації європейці відзначили як найуспішнішу. ʺМова йшла не тільки про результати реформи, а в першу чергу говорили про зміни на місцях. 40 лідерів об’єднаних територіальних громад, які приїхали на конференцію, розповідали свої історії успіху, але, головне, вони підкреслювали свою відповідальність у цьому процесі, який впливає на зміни в країні в ціломуʺ, – зазначив Геннадій Зубко.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ