Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Зима близько: чому може погіршуватись якість газу та як цьому запобігти?

Незабаром в Україні розпочнеться опалювальний сезон. Керівництво держави та влада на місцях дає відкриті прогнози, що це буде одна з найважчих зим для народу, зважаючи на дії країни-терориста росії, яка вдається до ударів по національній критичній інфраструктурі.

Одним з найважливіших ресурсів для громадян є природний газ, якість якого люди періодично ставлять під сумнів. Чи вигідно розбавляти газ, чому блакитне паливо не завжди одного кольору та від чого залежить тиск газу в коментарі Гал-інфо розповів проректор Університету Короля Данила, доктор технічних наук, професор Максим Карпаш.

Чи вигідно розбавляти газ? 

Газ розбавляти в принципі не можна. Як пояснює Максим Карпаш, додавання до природного газу інших дешевших газів, до прикладу, повітря чи кисню, призводить до підвищеної вибухонебезпечності або втрати горючості палива. Щодо того, чи захоче хтось розбавляти природний газ дорогими газами типу водню, аміаку є майже нереальним.

Проректор Університету Короля Данила зазначає, що газова галузь активно працює над тим, щоб додати інші речовини в газ, аби зробити його декарбонізацію, тобто зменшити вуглецевий слід від роботи індустрії. Утім це складне технічне завдання, над яким дослідники лише працюють.

Чому люди думають, що у них горить поганий газ? 

Перша причина, яка може спричинити проблеми з горінням газу, за словами Максима Карпаша, передусім це вологість приміщення: 

"Ми робили серії роликів по типу руйнівників міфів. До прикладу, включали зволожувачі в кімнаті повітря і відразу колір газу ставав яскраво помаранчевим, червоним. Насправді це просто горить вода, випаровується і надає такий колір”. 

Інші “експерименти на газовій плиті” можна переглянути за покликанням.  

Також власникам осель варто звернути увагу на вентиляцію приміщення, де спалюється газ. Недостатня вентиляція приміщення, де існує висока концентрація CO₂, щільно закриті вікна, відсутність додаткової притічної витяжки у приміщення, особливо на невеликих кухнях, впливають на полум'я. 

“Зверніть увагу, люди скаржаться на те полум'я, яке вони бачать у газових конфорках. А скарг на спалювання газу в закритих котлах – майже нема. Усе тому, що котел, який має власну примусову вентиляцію, так званий турбокотел, автономно забезпечує собі належний рівень повітря для запалювання газу і тому таких проблеми не виникає”, – зауважує експерт. 

Начебто неважливі з першого погляду речі такі як чистота конфорок, стан якості газового обладнання можуть впливати на горіння газу, зазначає експерт. Він радить принаймні раз у рік-два роки замовляти технічне обслуговування котла чи газової плити для чищення форсунок.

“Усі ці залишки їжі, розлиті рідини перешкоджають нормальній роботі газового обладнання і тоді утворюється нерівномірне полум'я”, – додає Максим Карпаш. 

У межах одного з експериментів дослідники з’ясували, що яблучний сік та будь-які продукти зі слідами яблук, в яких підвищений вміст заліза, спричиняють зміну кольору полум'я на зелений. Подекуди люди вважають, що то горить газ з якимись примішками. Насправді різні складові надають різних забарвлень газу. 

Недосконала національна газотранспортна система, яку не модернізували після розпаду Радянського Союзу, також може викликати проблеми у газових мережах. Взимку осушувальні станції не справляються з тією кількості вологи, яка міститься в газі, тому й фіксується надмірна вологість газу в самих точках розподілу. Це може призвести до нерівномірного полум'я, зміни кольору, і звичайно варіацій з тиском.

Що впливає на тиск подачі газу? 

Доктор Максим Карпаш зазначає, що на заході країни й на сході – зокрема Полтавська і Сумська області,  – знаходяться так звані газові острови, звідки газ постачається напряму після видобутку, не приєднуючись до загальної газотранспортної та розподільчої системи. 

“У нас на Івано-Франківщині, до прикладу,  є родовище в селищі Битків, звідки йде газ напряму, і система не з'єднана з всієї газовою системою області. Там можуть бути коливання тиску, але вони відверто незначні”, – зазначає експерт. 

Чи може в одному регіоні текти гірший газ ніж в іншій області? 

Український газ, що транспортується магістральними та мережевими газопроводами від різних постачальників, всюди однакової якості, оскільки він змішується в одній системі. А тому фізично неможливо комусь постачати газ гірший, а комусь кращий.

Проректор Університету Короля Данила  зазначає, що до оголошення воєнного стану оператор газотранспортної системи України публікував щомісячні звіти щодо якості газу по регіонах, населених пунктах на своєму сайту, де українці могли переглянути моніторинг.

Скрин: Нафтогаз / Укртрансгаз


 
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ