Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

70 років тому на Яворівському полігоні були села, храми, цвинтарі

27 травня у колишньому селі Велика Вишенька білязруйнованого храму св. Архистратига Михаїла, що знаходитьсятепер на території Яворівського військового полігону, відбулося молитовне вшанування пам’яті примусово відселених громадян.

Цей храм – живий свідок і справжній пам’ятник злочинам тоталітарних режимів. Йому випала трагічна доля стати мішенню для стрільби з танків та бронетранспортерів. Правда, кажуть, що одного разу на полігон приїхав високопосадовець з Кремля і заборонив стріляти по зруйнованому храму, казав залишити його як орієнтир для військових.

Храм був збудований у 1927 році на місці, де раніше стояв дерев’яний. В урочистостях його освячення брав участь митрополит Андрей Шептицький. У 1940 році святиню зруйнували, як і дванадцять інших церков і каплиць, два костели, чотирнадцять цвинтарів та сотні інших пам’яток історії та культури.

У 1940 році розпочалася примусова депортація місцевих мешканців, яка була завершена наприкінці 40-х років. Військовими і владними структурами СРСР та Німеччини було зрівняно із землею понад 170 сіл та хуторів, виселено десятки тисяч родин, знівечено понад 40 тисяч гектарів родючих земель, садів, лісів, засипано майже півтори тисячі колодязів. Злетіли в повітря підірвані храми…

Тисячі родин було переселено на Бесарабщину. Найбільше постраждали села Велика і Мала Вишеньки, Хотинець, Біла, Щирець, Курники, Тростянець. Частково депортовано населення з Верблян, Немирова, Верещиці, Старич. Всього для військових цілей було вилучено 42 тисячі гектарів землі. Ось така сумна історія Яворівського військового полігону, який нині відомий усьому світові завдяки тому, що тут проводяться міжнародні військові навчання.

Руїни цієї церкви продовжують озиватися болем і скорботою за тисячами безіменних могил. Біля цих мурів у неділю відбулася спільна молитва і вшанування загиблих. У заході взяли участь представники Національного парку «Розточчя», до якого тепер входить частина території Яворівського військового полігону, колишні мешканці і родичі мешканців тих зруйнованих сіл, представники Яворівської районної та Львіської обласної рад, збройних сил, громадських організацій.

Відомий громадський діяч, поет, колишній депутат Верховної Ради першого демократичного скликання від Яворівщини Роман Лубківський запропонував відбудувати цей зруйнований храм і разом з тим, щоб зберегти пам’ять про те, що тут сталося, - законсервувати частину цих руїн. Вони колись промовлятимуть до нащадків.

Храм нескореності нашого народу повинен постати заново…

Йосип Марухняк

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ