Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура

Археологічні знахідки на площі Міцкевича. Фото

На площі Міцкевича археологи Рятівної археологічної служби продовжують дослідження внутрішнього дворику зруйнованого будинку, який був збудований у ХІХ ст. Під час досліджень, археологи натрапили на залишки дерев’яної зрубної конструкції, яка налічує 9 рядів вінець дерев’яних брусів, діаметром орієнтовно 10-15 см. Це могла бути наземна споруда з підвальним приміщенням, скажімо? господарська будівля. Про це в коментарі Гал-інфо розповів молодший науковий співробітник «Рятівної археологічної служби» Остап Лазурко.

Археологи вже відкрили три бокир споруди, яка примикає до дерев’яного колодязя, тому дослідники працюють над тим, щоб з'ясувати, що то була за конструкція.

За словами Остапа Лазурка, археологи стратографічним методом хочуть виявити хронологічні рамки конструкції.

Медальйон.

«Матеріал, який виявили в конструкції, датується кінцем ХVІ початку ХVІІ століття. Відповідно споруда функціонувала вже в ХVІ ст.», - зазначив Остап Лазурко.

Окрім того, виявлена споруда існувала у безпосередній близькості до Високого муру.

«За Високим муром була дорога, яку ми відкрили вже у двох частинах, а за 5 м вже існувала лінія будинків. Цього року під час досліджень ми відкрили фрагмент п’єцу з мощенням споруди, яка була збудована за межами Високого муру. Коли будували третю лінію оборони перша лінія перестала функціонувати. У південно-західній частині міста не будувався низький мур, а було лише дві лінії оборони. Перша лінія – це Високий мур і третя лінія, а між ними, вже на пізнішому етапі, коли функціонувала третя лінія оборони, просто добудовували до Високого муру будинки. Це є зафіксовано в архівних та картографічних матеріалах», - розповів Остап Лазурко.

Він додав: «Подібні зрубні конструкції у Львові були виявлені у 1991 році при дослідженні на території ринку "Добробут". Після того це перший випадок за останні 20 років».


Кістяна накладка виявлена в криниці.

Дослідники проведуть аналіз взятих  із споруди зразків та зіставлять із супровідним матеріалом.

Найдавнішим об’єктом, який виявили на цдій ділянці археологи, є Високий мур. Його датують другою половиною ХІV ст. Також на території виявили три колодязі: ХVІІ та ХVІІІ ст. та колодязь австрійського часу.

Фото - Павло Паламарчук, Гал-інфо.

Анна Новик, Гал-інфо.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ