Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура

Археологи у Львові вперше виявили середньовічну бойову сокиру. Фото

Археологи НДЦ «Рятівна археологічна служба» Інституту археології НАН України дослідили найбільший водозбірник, який був у Львові на вул. Шевська, 8. В результаті досліджень вони виявили середньовічну сокиру. Це перша подібна знахідка у місті. Про це сьогодні, 9 квітня, в коментарі Гал-інфо повідомив молодший науковий співробітник «Рятівної археологічної служби» Остап Лазурко.

«Під час розкопок, на дні водозбірника, була виявлена середньовічна сокира, яка подібна на алебарду. Орієнтовне датування - XVI століттям», - розповів Остап Лазурко.

Знайдена археологами сокира без держака, але у досить гарному стані.

«Сокира виготовлена досить якісно. Вона залізна і як на свій вік дуже добре загострена. Спеціалісти по військовій справі того часу припускають, що вона була бойова, але її могли використовувати і в господарстві. Вона має цінність для дослідників, адже це перша така бойова сокира знайдена у Львові», - зазначив Остап Лазурко.

Як зазначив археолог, аналогічний зразок такої сокири висить над входом в Музей зброї «Арсенал».

Нагадаємо, як раніше повідомляло Гал-інфо, львівські археологи на вул. Шевській під час розкопок водозбірника виявили цінний експонат – унікальну писанку, якій майже 500 років. Подібних артефактів в Україні ще не знаходили .

Керівник експедиції, молодший науковий співробітник НДЦ «Рятівна археологічна служба» Інституту археології НАН України Остап Лазурко розповів, що писанка на гусячому яйці збереглась на глибині 5,5-6 метрів у водозбірнику, який датують XV - початком XVI ст.

Раніше археологам не вдавалось знайти таких давніх писанок на шкарлупі. За інформацією археологів, стан збереження писанки - 80-90%. Експонат 20 вересня, передали у музей "Писанка", що в Коломиї.

Фото - Сергій Бобра, Гал-інфо.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ