Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Архієпископ Августин на Львівщині освятив храм Собору галицьких святих

У суботу, 10 грудня, на Львівщині відбулося освячення храму Собору галицьких святих - першого храму Свято-Онуфріївського монастиря, що у селі Межигір’ї Турківського району. Чин освячення звершив Високопреосвященніший архієпископ Львівський і Галицький Августин. Про це повідомила прес-служба Львівської єпархії УПЦ МП.

Всього взяли участь в урочистому богослужінні 31 священнослужитель з різних куточків України, зокрема, насельники Свято-Успенської Почаївської Лаври, священнослужителі з міст Ніжина, Червонограда, Львова, Турки, Старого Самбора, а також гості з Польщі: намісник Свято-Покровського чоловічого монастиря Перемиської єпархії ігумен Пафнутій (Яким’юк) та насельник цього монастиря ієромонах Моїсей а також архієпископ Мукачівський і Ужгородський Феодор.

Після завершення Літургії архієпископ Львівський і Галицький Августин звернувся до вірян зі словами вдячності за Службу.

За словами архієпископа, особлива радість і піднесення освячення Престолу церкви на честь Собору Галицьких святих викликані тим, що після 300-літньої перерви в Галичині відроджено чернече життя, яке по впровадженні тут Берестейської унії (1596 р.) ще сотню років жевріло, поки остаточно не згасло.

«Думаю, це місце буде святим і за призначенням чернечим за своєю суттю завдяки подвигам насельників обителі. На Афоні для цього монастиря зараз пишеться ікона «Пантанасса». Ми також маємо намір просити на Святій Горі в дар ікону святого великомученика і цілителя Пантелеїмона, щоб обитель мала видиме благословення святогорських монахів афонітів. Звісно, благодать не можна помацати, вона не пахне, не має кольору, але ви не сумніваєтеся, що ви її отримуєте в лоні Святої Православної Церкви, бо вірите священику, який прийняв дари Святого Духа при рукопокладенні. Цими дарами Церква живе. А священик до тих пір має право звершувати Таїнства і богослужіння, доки він не зрадив своїй присязі, святій Православній вірі, доки він є чесним перед Богом і перед людьми», - зазначив архієпископ Августин.

Як йдеться у повідомленні, голова скаутів «Галицька Русь» Кирило Арбатов, зачитав лист-вітання від першого губернатора Ярославської області (Росія) Анатолія Лісіцина, і передав від нього «в дар обителі на мальовничій землі Бойківщини» церковну утвар, яку Генеральний Консул Російської Федерації у Львові Олег Астахов доправив із Києва. Останній у свою чергу подарував обителі книги, сказавши, що «монастирі на Русі були центром духовності й освіти, університетами».

Додамо, що у листопаді 2010 року коштом мецената для монастиря була придбана земля у с. Межигір’ї  Турківського району. 10 грудня того ж року тут було встановлено й освячено хрест, а 27 травня 2011 року було звершено чин на заснування церкви на честь Собору галицьких святих.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ