Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Бойовий гопак та його Верховний вчитель Володимир Пилат святкують разом

Вчора, 15 вересня, у театрі імені Марії Заньковецької відбулося святкування 25 річниці з часу заснування мистецтва «Бойового гопака».Це свято було подвійним для Верховного вчителя, засновника стилю та Президента Міжнародної Федерації бойового гопака Володимира Пилата, адже саме цього дня він відзначав свій 55-річний ювілей.Рівно чверть століття минулого з того часу, як Володимир Пилат розпочав відродження «Бойового Гопака»,практично втраченого за століття окупації, традиційного бойового мистецтва українців.

Привітати свого Верховного наставника прибули «гопаківці» практично з усієї України, а також його побратими із-за кордону. Про повагу до Володимира Пилата і вдячність за його справу свідчий і глядацький зал, який був вщент переповнений і зустрічав ювіляра стоячи та гучними оплесками.

Нині козацько-лицарське мистецтво відоме не тільки в Україні, а й за її
межами. Осередки Бойового Гопака є в Англії, Португалії, Росії, США, Італія.

У 2001р. в Кореї на фестивалі бойових мистецтв Бойовий Гопак ввійшов дотрійки найефективніших бойових мистецтв світу.

На початку у програмі святкування були показові бої гопаківців з 10-ти регіонів України, далі виступивокальних колективів, бандуристів.

Привітати засновника «Бойового гопака» зі святом прибуло чимало відомих у нашому краї людей, тих, хто чимало років поспіль намагається підтримати Володимира Пилата, допомагає розвитку цього козацького жанру. Серед таких – депутат Львівської обласної ради, голова адміністрації Гетьмана Українського реєстрового козацтва у Західному регіоні Володимир Кожан. Він подарував ювіляру оздоблену золотою фарбою ікону Покрови Пресвятої Богородиці під вишитим рушником. «З Володею мене повязує давня дружба, - каже Володимир Кожан. – Він – Людина з великої літери, його внесок у відродження розвиток козацьких традицій та звичаїв просто неоціненний. Володимир Пилат тихо, але переконливо робить те,що інші лише декларують. Він справжній козак та майстер стилю, - наголосив депутат Володимир Кожан.

Отаман Львівського обласного козацького товариства УРК Василь Павлечко зачитав наказ Гетьмана і нагородив Володимира Пилата віднакою «Бронзовий козацький хрест».

У вдячних виступах відзначалося, що нині козацько-лицарське мистецтво відоме не тільки в Україні, практично в усіх регіонах, а й за їїмежами. Осередки Бойового Гопака є в Англії, Португалії, Росії, США, Італія.
У 2001р. в Кореї на фестивалі бойових мистецтв Бойовий Гопак ввійшов до
трійки найефективніших бойових мистецтв світу. І в цьому заслуга Верховного Вчителя Володимира Пилата.

Сам же ювіляр був, як і завжди, доволі скромний. Але за нього каже його праця та учні. За 25 років Володимир Пилат видав 14 книг, присвячених бойовому гопаку та козацькій добі, учнів його школи налічується трохи більше 300 тисяч, а сам Верховний Вчитель був безпосереднім наставником для десяти тисяч юнаків та дівчат, котрі опанували цей козацький стиль бою.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ