Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Cуспільство

Львів відзначить 120-річчя електричного трамваю

31 травня місто відзначить 120 років з того дня, коли вулицями Львова вперше проїхав електричний трамвай. Серед запланованих заходів - нагородження ветеранів-водіїв, святковий концерт та екскурс в історію.

У 1894 році Львів став другим містом України після Києва, в якому був запроваджений електричний трамвай. "У Львові є люди, котрі пропрацювали в цій сфері аж 60 років. Їх потрібно шанувати, адже вони віддали своє життя розвитку громадського транспорту, що творить атмосферу нашого міста", - зазначив Юрій Оприск, голова профкому ЛКП "Львівелектротранс", розповідаючи про заплановані заходи.

Також він зазначив, що у Львові досі залишаються раритетні моделі трамваїв, найстаріший з яких - Sanok SN-1 1912 року.  "Місто планує зробити з цим трамваєм екскурсійний маршрут, але наразі він може їздити лише по території депо", - зазначив Юрій Оприск.

Коштів на повноцінний ремонт та відновлення усіх раритетних трамваїв, що перебувають в депо №1, "Львівелектротранс" не має, як і не має технічної бази для подібних робіт. "Аби Sanok SN-1 зміг виїхати в місто, потрібно провести шліфовку коліс, а в нас навіть крану немає, аби зняти трамвай з колісних пар для такого ремонту", - розповів один із працівників депо.

"Старі трамваї розвивали швидкість від 6 до 15 км/год. На зміну їм прийшли новіші трамваї у 1970-х роках, однак через 10 років їх знову замінили, - розповів про Sanok SN-1 Юрій Оприск. - Багато із тих трамваїв досі працюють на лініях. На щастя, місто почало оновлювати рухомий склад, придбавши сучасний 5-ти секційний трамвай "Електрон".

Зазначимо, що в 2014 році концерн "Електрон" виготовить іще один трамвай для Львова. Це буде трьохсекційна модель, яка краще підходить для експлуатації в умовах вузьких вулиць Львова.

Фото - Сергій Бобра

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ