Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

На Львівщині готуються до 200-ліття Маркіяна Шашкевича

В селі Нестаничі Радехівського району на Львівщині готуються до відзначення 200-річчя від дня народження поета, громадського діяча і священика Маркіяна Шашкевича.

У Нестаничах досі збереглася дерев’яна церква де правив Шашкевич, і місце, де була плебанія.

У місцевому храмі отець Маркіян виголошував проповіді українською, а не польською, німецькою чи то латиною , як це велося в інших храмах. До речі, саме Шашкевич уперше виголосив українською мовою проповідь у духовній семінарії, а 22 лютого 1830 року в соборі св. Юра у Львові.

В Нестаничах цими днями біля пам’ятника поетові відбулася панахида та віче, у якому взяли участь мешканці села, а також діячі культури з області, районні урядовці.

На віче було затверджено організаційний і виконавчий комітет зі створення в Нестаничах меморіального комплексу й засновано фонд для забезпечення робіт коштами. До комітету крім представників місцевої влади обрано поета, громадського й політичного діяча Романа Лубківського, який має досвід створення меморіального комплексу Маркіяну Шашкевичу в Підлиссі Золочівського району. Також до нього увійшли професор Петро Сікорський, лауреат Національної премії ім. Тараса Шевченка Йосип Парубочий, освітяни, культурні діячі.

Комплекс має охоплювати церкву з її теперішньою територією та будинок біля церкви, що був плебанією наступних священників. У ньому хочуть розмістити музей Маркіяна Шашкевича а також пам’ятник скульпторів Ярослава Мотики й Віталія Шишова.

Фото - Йосип Марухняк 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ