Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Здоров'я

В Україні хочуть заборонити сервіс Tabletki.ua

Співзасновник сервісу Tabletki.ua Євген Муравщик, прояснив ситуацію, яка відбувається навколо закриття сервісу.

Як зазначив Євген, заборона використання Tabletki.ua та інших прайс-агрегаторів – це удар і по споживачеві, і по ринку. Споживач втратить НЕЗАЛЕЖНЕ джерело інформації про наявні ліки та пропозиції цін зі знижками на них, а аптеки, що не мають фінансової можливості розробки власного продуктового сайту, втратять важливий канал зв’язку зі споживачем. Страждатиме конкуренція за споживача – асортимент ліків скорочуватиметься, ціни будуть рости, великі аптеки отримуватимуть перевагу над меншими.

На сайті КМУ зареєстрували відповідну петицію про збереження сервісу:

"Tabletki.ua – це високотехнологічний український ІТ продукт, якими може пишатися наша країна; резиденти Дія.Сіті; в 2023 році сплатили 194,000,000 гривень податків в бюджет України. Чиновники своїми руками руйнують найбільший технологічний здобуток на роздрібному ринку ліків України.

На сьогодні прайс-агрегатори стали незамінним помічником споживачів. Споживачі обирають аптеку, де є потрібні ліки за прийнятною ціною, і часто бронюють їх. І хоча така бронь є неформальною (буває, що споживачі не викуповують ліки, а в аптеках бракує замовлених ліків), вона є надзвичайно популярною. Майже всі аптеки на сьогодні під’єднані до прайс-агрегаторів, з їхньою допомогою здійснюється вже понад 30% усіх продажів лікарських засобів. Лише в квітні 2024 року на Tabletki.ua більше 4 млн українців зробили 12,573,070 бронювань.

Саме завдяки прайс-агрегаторам аптеки почали активніше змагатися за споживача – і асортимент тримають конкурентний, і ціни знижують. Сьогодні середня ціна знижки на ліки, які пропонують аптеки користувачам прайс-агрегаторів – 15%. Сервіс Tabletki.ua зекономив в 2023 році українським споживачам понад 3 млрд. грн. при покупці ліків в аптеках за рахунок прозорості ринку.

Ми виступаємо ПРОТИ змін, які запропоновані у Проєкті постанови КМУ "Про внесення змін до Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами, імпорту лікарських засобів (крім активних фармацевтичних інгредієнтів)", опублікованим 18 квітня 2024 року на сайті Держлікслужби (далі – Проєкт), яким аптекам дозволяють розміщувати інформацію про лікарські засоби лише на сайтах інших аптек. Вважаємо, що він необґрунтовано і незаконно витісняє з ринку прайс-агрегатори, порушує права споживачів та погіршує становище більшості аптек.

Проєкт потребує ґрунтовного переосмислення та доопрацювання, щонайменше з нього необхідно прибрати абзац 2 п. 159-1, який починається так "Розміщення пропозицій щодо продажу лікарських засобів за попереднім замовленням споживача може здійснюватися виключно на веб-сайті ліцензіата…"

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ