Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

На Львівській митниці показали шаблі 17 століття і старовинні мечі самураїв. Фото

Цілий арсенал зброї, серед якого є і цікаві екземпляри 17-18 століть, затримали цього року львівські митники. Частину затриманого сьогодні, 13 листопада, показали журналістам.

Цього року співробітники Львівської митниці виявили 63 факти переміщення через кордон зброї та боєприпасів. Це перевищує показники минулого року майже на 125 %, повідомив начальник Львівської митниці Міндоходів Серій Папазогло.

Протягом року митники вилучили 15 одиниць вогнепальної зброї, 127 одиниць холодної зброї, п’ять пневматичних гвинтівок і майже тисячу одиниць набоїв. Список видів зброї, які намагалися переправити через кордон, величезний, каже начальник митниці. Це електрошокери, пістолети, гвинтівки, сучасні спортивні луки, арбалети, старовинні шпаги, шаблі 17 століття, рушниці, карабіни, пістолети, мисливські ножі, тесаки, мачете тощо.


Порушують закон як громадяни України, так і іноземці. Часто серед них виявляються наші колишні співвітчизники, які виїхали за кордон.

За словами Сергія Папазогла, везуть найчастіше через автомобільні пункти пропуску, але трапляється зброя і у поштових відправленнях. Приміром, зі Сполучених Штатів намагалися переслати сучасний арбалет і спортивний лук. Він хоч і нібито спортивне знаряддя, але сила польоту стріли є такою, що здатна прошити людину наскрізь.


Виявляють зброю завдяки сканерам, також працюють спеціальні кінологічні команди.

Окрім бойової, митники затримали чимало старовинної зброї, остаточну цінність якої повинна ще встановити експертиза.

«Найцікавіший екземпляр в колекції, мабуть, японський самурайський меч катана 17 століття. На ньому є гравірування, герби родини, якій вона належала», – зауважив Папазогло.


За словами начальника митниці, вартість катани – близько 10 тисяч євро. Меч намагався через український кордон перевезти громадянин Росії, який подорожував до Німеччини.

Затримували і сучасні копіпії японських мечів, але історичної цінності вони не мають.

«Ще один цікавий екземпляр – шпага, прикрашена дорогоцінним камінням, ймовірно діамантами. Але вона виконувала, швидше, церемоніальну, ритуальну функцію", - каже він.

Сергій Папазонгло зазначив, що сучасну бойову зброю митники передають правоохоронцям, які повинні її утилізувати. Спортивна, мисливська зброя передається виконавчій службі  і згодом реалізовується, що ж стосується зброї, яка має історичну цінність, її митники передують в музеї. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ