Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

На Волині показали, як УПА "била" польських та німецьких поліцаїв. Фото

Протистояння вояків УПА, які заступилися за своїх земляків, групі польської поліції та підрозділам німецького Вермахту відтворили у Луцьку.

Як повідомило видання ВолиньРost, цьогорічну військову-історичну реконструкцію, яка відбулася у межах фестивалю українського опору «Бандерштат», організували на другий день фесту, 4 серпня.

Відтворенням цих подій зайнялася ГО «Товариство пошуку жертв війни «Пам’ять». За словами її голови Любомира Горбача, товариство приїздить на «Бандерштат» уже вчетверте.

«Попередні роки ми відтворювали бій УПА проти військ НКВД, тобто, радянських окупантів. Сьогодні ж ми хочемо відтворити бій проти польських та німецьких окупантів», - розповів чоловік.

Тож, цьогоріч учасники «Пам’яті» відтворили події 1944 року, коли в німецькій адміністрації Рівненщини і Волині перебували на службі представники польської поліції та виконували вказівки німецької адміністрації про збір продуктів у населення і – найгірше – вивіз на роботу до Німеччини цивільного населення.

«Власне, ми хочемо показати, яким чином польська поліція заарештовувала мешканців українських сіл і спроваджувала їх насильно до потягів, які везли людей у Німеччину», - вів далі Любомир Горбач.

Зокрема, «реконструктори» відтворили бій відділу УПА із групою польської поліції, яка насильно супроводжувала українців до потягів, що везли людей у Німеччину, в якому перемогли повстанці.

За словами Любомира Горбача, після перемоги вояків УПА, які визволили українських громадян від примусового вивозу, польська поліція звернулася до німецької влади з проханням виділити підрозділи збройних формувань.

«Вони хотіли покарати українців за те, що вони не виконують накази про надання мешканців для робіт у Німеччині», - зазначив він.

Тож, після цього спільно німецькі військові і польська поліція розпочали каральний захід проти непокірних українців.

Відділи УПА, які розташовувалися поряд, заступилися за своїх односельчан і земляків та розпочали бій проти карального загону.

«Звичайно, що в цьому бою переможе УПА, адже всі ці заходи ми скеровуємо на вшанування пам’яті наших героїв – вояків УПА», - мовив Любомир Горбач.

Участь у відтворенні цих подій взяли 30 учасників «Пам’яті», 15 з яких були повстанцями з УПА, 9 – членами німецького Вермахту, а зокрема, підрозділу «Лейбштандарте-СС Адольф Гітлер» і представників польської поліції.

Підготовка ж до заходу розпочалася ще напередодні, 3 серпня. Після вирішення усіх організаційних моментів, 4 серпня зранку була й репетиція реконструкції.

Декорації для відтворення історичних подій не встановлювали. За словами Любомира Горабача, цього не робили через те, що коштів для розбудови населеного пункту організатори виділили недостатньо.

Фото - ВолиньРost.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ