Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

"Паліативний" жах в Олеську: жінка тихо вмирає, лежачи на клейонці

Представники Департаменту з питань реалізації національного превентивного механізму Секретаріату Уповноваженого з прав людини спільно з громадськими моніторами Олегом Григор’євим та Мариною Гоменюк відвідали заклади, що надають паліативну допомогу у Львівській області. В рамках моніторингового візиту без попередження було відвідано паліативне відділення Олеської районної лікарні (Буський район) і хоспісне відділення з наданням паліативної допомоги Старосамбірської центральної районної лікарні.

Згідно з визначенням Всесвітньої організації охорони здоров’я, паліативна допомога – це підхід, що покращує якість життя пацієнтів та членів їхніх сімей у ситуації, пов’язаній із хворобою, що загрожує життю пацієнта, через попередження та послаблення його страждань шляхом лікування болю і полегшення інших фізичних, психосоціальних та духовних проблем.

Заклади, які відвідала моніторингова група, швидше були невеликими будинками для проживання осіб із інвалідністю та літніх людей, аніж закладами, що надають паліативну допомогу.

У відділенні при Олеській районній лікарні правозахисники побачили жахливі умови перебування: старенькі подекуди лежали на старих ковдрах без простирадл. В однієї жінки усе тіло було покрите червоними плямами, які лущилися і свербіли, а сама жінка лежала на клейонці. У медичній картці хворої не було жодних записів про огляд жінки лікарем, а медичний персонал відділення не зміг дати пояснень щодо діагнозу і допомоги, яка їй надається. Більше того, записи у медичній документації пацієнтів датовані майже на місяць наперед.

Медичні картки у паліативних відділеннях ведуться формально, вони неінформативні, адже поновлюються кожного місяця (щомісяця пацієнтів виписують додому та знову приймають).

Моніторингова група дійшла висновку, що у зазначених закладах відсутнє розуміння персоналом основних функцій паліативного відділення. У регіоні необхідно підвищувати доступність кваліфікованої стаціонарної медичної допомоги онко- та хронічним хворим на останній стадії захворювання у термінальній стадії, натомість зазначені відділення продовжують надавати послуги пацієнтам переважно із хронічними соматичними захворюваннями, які перебувають у відділеннях тривалий час.

За результатами візитів готуються акти реагування Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, які буде направлено до Міністерства охорони здоров’я України та Львівської обласної державної адміністрації.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ