Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Площа Міцкевича з висоти пташиного польоту

Редакція Гал-Інфо підготувала для Вас підбірку фотографій, знятих з даху "Будинку книги", що розташований на площі Міцкевича.

Історична довідка

За часів середньовіччя Полтва перед сучасною площею Міцкевича розділялась на два рукави і на невеличкому острові, який вони утворювали, з давніх часів була поставлена каплиця Божої Матері. Острівець той називався Марійний.

Згідно з дослідженнями Я. Вітвіцького, на території сучасної площі Міцкевича у період Речі Посполитої знаходився ряд фортифікаційних споруд: башти різників, бондарів та кушнірів, бастіони Фарський та Зміїний (він же Водяний), відтинок Високої стіни та земляного валу.

Пам'ятник Адаму Міцкевичу (Львів). На задньому плані — місце розібраного будинку № 10, римо-католицька Катедра і вежа ратуші

Ці укріплення були знесені в кінці XVIII сторіччя австрійською владою, а з початку XIX сторіччя площу почали забудовувати. Цю територію осушили, через річку Полтву, що протікала тут, перекинули два мости у 1840 році. Таким чином сформувалась площа ерцгерцога Фердінада, яка була названа так на честь Фердинанда д'Есте (нім. Ferdinad d'Este), австрійського намісника коронного краю Галичини та Володимирії у 1832–1846 роках. Назву Фердинанд-пляц (площа Фердинанда) територія отримала з 29 червня 1843 року.

У 1848 році, під час революції в Австрійській імперії («Весна Народів»), тут проходили демонстрації львівських студентів. А вже у 1851 році саме тут проходила зустріч городянами австрійського імператора Франца Йосифа I, на честь якого була встановлена арка. У 1856 була здійснена спроба проводити на площі ярмарки.

У 1861 році на площі на кошти графині Северини Бадені встановлено мармурову статую Діви Марії, і площа з 1871 стала називатися Марійською або Мар'яцькою. Згодом, через будівництво у 1904 р. пам'ятника А. Міцкевичу, статую було перенесено на нове місце — туди, де вона стоїть зараз. У зв'язку з цією подією у львівській пам'яті виникла гірка фраза: «Посунься, Матір Божа, бо Міцкевич іде!». Статуя Діви Марії простояла тут до 1950 року, коли з фонтану зняли статую, копію якої повернули на місце у 1997 році — див. нижче.

У 1904 році в центрі площі був встановлений пам'ятник Адаму Міцкевичу роботи А. Попеля. Завдяки пам'ятнику Міцкевичу площа і отримала свою сучасну назву.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ