Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Представник фонду Аденауера: Ці вибори - заключний розділ у спадку Януковича

У новому українському парламенті може скластись чітка більшість, що працюватиме на проєвропейську перспективу для України, вважає експерт фонду Конрада Аденауера Яков Девчич. Опублікувала Німецька хвиля.

DW: В чому, на Вашу думку, особливості результати нинішніх парламентських виборів?

Яков Девчич: Ці вибори є історичними з двох причин. По-перше, це заключний розділ у спадку Януковича, і це є дуже важливим для роботи парламенту та політичного перезапуску. По-друге, я думаю, є чітка більшість, що працюватиме на проєвропейську перспективу для України. І я думаю, що це вперше в історії України з часів здобуття незалежності, коли ми маємо такий результат.

Можливо, не варто очікувати, що будуть значні зміни в уряді. Відповідно до результатів екзит-полів, партії Арсенія Яценюка "Народний фронт" вдалося отримати багато голосів від виборців Петра Порошенка і, звісно ж, від виборців Юлії Тимошенко. Одними з найбільших гравців у новому парламенті будуть Блок Порошенка та "Народний фронт". Але їм потрібно буде створити коаліцію, і це може бути коаліція з партією "Самопоміч".

Які можуть виникнути перепони на шляху до створення такої коаліції?

Звісно, буде важко сформувати коаліцію, оскільки вони мають дійти спільної позиції, відповідно до їхніх інтересів. Але найбільша відмінність між Порошенком і Яценюком була в тому, що Яценюк також критикував Порошенка за те, що в нього був надто м'який підхід на Сході України під час війни проти сепаратистів. Звісно, для Арсенія Яценюка це було значно легше, оскільки всі очікували, що президент вирішить проблему. Але я вважаю, що це є найбільшим питанням між цими двома людьми.

Порошенко, Кличко та Луценко вже заявляли, що зараз вони не можуть припуститись помилки, що відбулась кілька років тому після "Помаранчевої революції", коли демократичні сили розділились. Тому вони намагатимуться триматись разом та сформувати стабільну коаліцію. На мою думку, зараз є саме той момент, коли потрібна об’єднана демократична Україна, тому що перед нею постала зовнішня загроза. Тому це найбільша сила і найбільший тиск, що здійснюються на Порошенка і Яценюка. Я думаю, вони намагатимуться сформувати коаліцію разом, замість того, щоби кожен окремо створював коаліцію з меншими партіями.

На Заході широко критикували участь "Свободи" в парламентській коаліції та уряді. На вашу думку, чи мають вони шанси увійти до нових коаліції та уряду?

Це було одним із сюрпризів виборів, що "Свобода" за даними екзит-полів проходить до парламенту. Очікувалось, що вони програють, адже Олег Ляшко міг отримати частину голосів "Свободи". Але я думаю, що для проєвропейських сил, які чітко є в більшості, було би краще не мати представників "Свободи" в уряді. На мою думку, "Свобода" не має насправді проєвропейської програми. Звісно ж, їхня програма є антиросійською, але в них також є багато націоналістичних тем, і це не є проєвропейським. Тому Порошенко, Яценюк та лідери інших продемократичних сил повинні були б мати це на увазі. Зараз є чітка можливість створити проєвропейську коаліцію без радикальних сил, таких як "Свобода" та Радикальна партія Ляшка. Тому я думаю, що в цьому не буде потреби, адже ці сили є досить малими в парламенті.

Яким чином може вплинути на новий парламент поява в ньому військових, комбатів тощо?

Я думаю, є ймовірні переваги та недоліки. З однієї сторони, люди з добровольчих батальйонів, комбатів можуть бути новим моральним авторитетом в парламенті. Тому що, хоча в парламенті відбудуться зміни, ми бачимо, що особливо через мажоритарні округи в парламенті з'являться старі обличчя. І ці нові люди, які воювали в зоні АТО, можуть слугувати моральною інстанцією в парламенті.

Водночас, звісно, більшість цих людей, які приїхали зі Сходу, не мають досвіду законодавчої роботи, досвіду в політиці. Тому це може бути недоліком, адже зрозуміло, що парламент - це не поле бою, і що там є інші правила. Тому важливо, аби ці демократичні партії, які дали шанс цим людям, мають дати їм зрозуміти, що є демократичні правила і що вони мають їх дотримуватись.

Також я вважаю позитивним та важливим фактом потрапляння до Верховної Ради громадських діячів, адже вони вже домовились про створення міжфракційної робочої групи за участі всіх активістів. Це дуже важливо, що громадські діячі мають сильний інструмент в Верховній Раді. Ми сподіваємось, що вони отримають шанс внести справді важливі реформи в порядок денний та просувати їх.

Німецька хвиля

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ