Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Робити добро без галасу – по-справжньому, - Володимир Кожан

1/2
“Яка різниця свято це, чи будень, якщо є можливість, то людям треба допомагати. Особливо, коли йдеться про дітей, тим паче про сиріт, малозабезпечених чи дітей, позбавлених батьківського піклування», - говорить відомий меценат, голова Західноукраїнської спілки промисловців і підприємців Володимир Кожан.

Він рідко їздить з акціями до дня Святого Миколая. Як правило, споряджає своїх представників з подарунками до найбільш потребуючих діток.

«Я не міг залишити поза увагою жодного звернення, - Каже Володимир Дмитрович, - бо за кожним з них маленька дитяча доля з її такми навіть маленькими радощами. Хотілося, щоб кожна дитинка, котра не має батька чи матері або ж позбавлена їхнього піклування, хоч на день відчула, що хтось про неї дбає, - каже меценат. – А в сиротинці не їжджу бо не можу дивитися на біль у дитячих очах, серце кров’ю обливається, повірте…»

Дванадцять років тому Володимир Кожан взяв шефство над будинкомдитини №1, що у Львові. Команда Кожана традиції не порушує, постійно піклуючись про цих малозабезпечених діток.

«Напередодні таких великих релігійних свят, як Різдво та Великдень, і особливо перед Святом Миколая, я не задаю собі клопоту телефонувати до пана Кожана, щоб нагадати про подарунки нашим маленьким вихованцям. Володимир Дмитрович про це не забуває ніколи. Я щиро дякую цій людині, з великим благородним серцем, - кажеголовний лікар комунального будинку дитини Алла Лігостаєва.

На вихованні та оздоровленніу Будинку дитини №1 перебуває 59 малюків. Це діти віком від двох тижнів до чотирьох з половиною років. 18 з них – круглі сироти. Решта, дітлахи, батьків яких позбавлено прав, діти, вилучені із неблагополучних сімей, діти, батьки яких психічно хворі. «З початку року,- каже Алла Лігостаєва, - 8 дітей вже усиновили. Ще три дитячі долі чекають на рішення суду,. Переконана воно буде позитивним».

Сьогодні до цих діток вже завітав Святий Миколай. Подарунки від Володимира Кожана: цукерки та іграшки, отримав практично кожен вихованець цього соціального закладу. Найменші отримали ходунки та пеленки.

Тішаться з допомоги вихователі та працівники будинку №1. Кажуть: «Побільше б таких Кожанів і дитячі обличчя більше випромінюватимуть посмішок та тепла».

Концерт для гостей, у виконанні дво-трирічних малят заслуговує на особливу увагу. Дивлячись на ці старанні очі, мимоволі думаєш: майбутнє в України –є!

Не оминув опікою голови ЗУСПП Володимир Кожан і підшефні сім’ї Катерини Рой та Наталії Майчик-Шмагало. В обидвох родин трійні.

«Держава не виділяє достатньо коштів на отримання дітей, чоловік – інвалід, тому допомога добрихлюдей, дуже стає у пригоді, - каже пані Рой. - Від самого народження наші діти відчувають піклування пана Кожана. Вони вже й не уявляють, що Миколай від Володимира Дмитровича може не прийти. Я вдячна, бо все, що діти написали у листах до Миколая, я не в силі придбати. І знову, пан Володимир допоміг здійснити мрії моїх дітей. Без пафосу кажу: це людина великої душі , - підкреслила пані Катерина.

У сімї Майчиків-Шмагало виростають майбутні Моцарти, Лисенки і Бетховени. У вдячність за подарунки від Володимира Кожана, його представникам вони влаштували справжній фортепіанний концерт. Відверто, аж дух перехоплює. Батьки також музиканти, можливо, діти підуть по їхніх стопах.

- Наші діти вже великі, їм по одинадцять, і, мабуть, не вже мають підозру щодо справжності Миколая. Однак подарунків від Володимира Дмитровича все одно чекають. Бо так було від часу їх народження. І Володимир Дмитрович традиції не порушив жодного разу. Він – послідовний чоловік, - каже мама трійнят Ярини, Тараса та Миколи Майчиків-Шмагало, Наталія.

Загалом, цього року за сприяння Володимира Кожана дарунки отримало більше півтори тисячі малят. Чимало дітей Львівщини ще отримають пордарунки до свята Миколая від голови ЗУСП Кожана. Сьогодні акція «Святий Миколай від Володимира Кожана – стартувала». І що найголовніше не публічно: без галасу, без об’єктивів телекамер. Бо, як каже пан Володимир: «Робити добро треба тихо…»

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ