Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Суттєвих порушень на парламентських виборах не зафіксовано, - ОПОРА

Голосування на позачергових виборах народних депутатів відбулось в штатному режимі, без суттєвих порушень, що могли б поставити під сумнів легітимність виборчого процесу в цілому. Про це заявили представники Громадянської мережі ОПОРА під час прес-конференції.

Спостерігачі ОПОРИ зафіксували явку виборців на рівні 51,2%. "Якщо порівнювати з явкою виборців на попередніх парламентських виборах, то на позачергових виборах до парламенту вона нижча на 7-8%", - зазначила, Наталія Радиш, координатор спостереження за виборами Громадянської мережі "ОПОРА".

Серед порушень, котрі були зафіксовані на виборах, найчастіше траплялась спроба видачі бюлетенів без паспорта. Таке порушення було зафіксовано на 12,9% дільниць. Також спостерігачі зафіксували присутність сторонніх осіб на дільниці (6,8%), спроби незаконного голосування (6,3%), спроба винести бюлетень за межі дільниці (4,1%), та інші порушення.

"Більшість порушень були не системними. Вони свідчать в першу чергу про погану підготовку складу ДВК. Часто в комісіях сидять працівники, що погано знають процедуру проведення голосування, що зумовлює значну кількість порушень регламенту. І це попри те, що для членів ДВК проводять численні тренінги як громадські організації, так і центральна виборча комісія", - зазначила Наталія Радиш.

Громадянська мережа "ОПОРА" зазначає, що такі порушення регламенту часто використовують на тих дільницях, де між кандидатами малий розрив в кількості голосів, аби вплинути на результат виборів. "Такі дрібні порушення можуть бути причиною різноманітних спекуляцій. На цих виборах, таких випадків ми на щастя не зафіксували", - наголосила вона.

Фото - Сергій Бобра, Гал-Інфо

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ