Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львівському музеї історії релігії експонуватимуть унікальний Староскварявський іконостас

Від сьогодні у Львівському музеї історії релігії експонуватимуть іконостас церкви Архістратига Михаїла ХVI – XVIII ст. із села Стара Скварява. Про це розповіла сьогодні, 25 лютого, під час реставраційної ради по завершенню реставраційних робіт іконостасу села Стара Скварява директор Львівського музею Історії релігії Зоряна Білик.

 

За словами реставратора Галини Скоп, цей іконостас є конгломератом ікон різних часів і авторів, зібраних із різних церков. Найдавніша частина із ХVI ст. - ряд апостолів з «празничками» і «Пантократом». Іконостас складається з ікон  молільного та празничного рядів, намісного ряду, виконаного Іваном Родковським у 1677 -1687 роках, царських врат середини XVII ст. Завершує іконостас розпяття з предстоячими першої половини XVIII ст.. та ряд Пятидесятниці кінця ХІХ ст.

 

Ікони намальовані незвично: на одній дошці по дві постатті святих із молільного ряду, та по два євангельські сюжети. Центральною іконою є «Спас в силах небесних», під яким намальована «Тайна вечеря».

 

«Якщо поставити іконостаси Росії чи Греції, то цей їм не поступиться, а від деяких є навіть кращим, тому що у наших майстрів була своя малярська школа, і її почерк, хоча з часом і дещо змінений, помічається у всьому іконостасі», - розповіла реставратор іконостасу Галина Скоп.

 

Наразі іконостас виставлятиметься у Музеї історії релігії, але можливо, що з часом його перевезуть у церкву в села Стара Скварява, на своє місце. цього вимагає громада села, представники якої були на присутніми на презентації. Адже церкву зараз реставрують, а в майбутньому планують зробити у ній музей.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ