Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

У Львові експонують «КОД ТРИПІЛЛЯ»

Сьогодні, 1 червня, у львівському Палаці Потоцьких о 18.00 відбудеться урочисте відкриття виставки «КОД ТРИПІЛЛЯ» присвяченої світлій памяті директора Львівської галереї мистецтв Бориса Возницького. На вистаці презентують одну із найбільших і найкращих у світі колекцій артефактів Трипільської культури.

Першими виставку побачили діти, які, натхненні побаченим, спробували власноруч виліпити з глини зразки трипільського посуду. Слідом за дітьми експозицію побачили журналісти.

Оксана Козинкевич, голова наглядової ради Благодійного Фонду «Підгорецький замок», директор львівського Палацу Потоцьких розповіла, що Борис Возницький підтримав ініціативу проведення виставки у Львові і дуже чекав неї, як на «справжнє диво».


«Людина повертається з пороху у порох, але інколи земля, наче породілля, видає із себе чудеса. Борис Григорович казав нам: «Ні-ні, без мене не починайте. Я хочу сам переносити кожен глечик, щоб особисто відчути в руках 7 тисяч років», - зазначила Оксана Козинкевич.

Колекція трипільських старожитностей належить до приватного зібрання Благодійного Фонду «ПЛАТАР» і налічує нині близько 400 різноманітних речей, які можуть бути датовані періодом між 4500-3000 рр. до н. е.

У Львові на виставці представлено найцікавіші експонати колекції, які дозволять скласти уявлення про світ трипільської цивілізації і людей, які жили на землях України в VI – III тисячоліттях до н. е. Це посуд, антропоморфна та зооморфна пластика, моделі храмів, інструменти та зброя з міді, каменю, кістки. Деякі вироби унікальні і не мають аналогів серед знахідок, зроблених за останні 130 років дослідження трипільських пам’яток.

Експозиція досить вдало передає спосіб життя трипільців. В залах пахне сіном? на якому розмістили посуд для зберігання зерна. На особливу увагу заслуговують представлені моделі будівель з глини, котрі датовані кінцем V – початком ІV тис до н. е. і є зразкомкультових виробів. Ці речі могли використовуватись під час обрядів, пов’язаних із будівництвом. Особливості архітектури та виняткове багатство їх обробки дозволяють припустити, що це моделі давніх храмів.

Найдавніші вироби прикрашені різними орнаментами та інкрустацією, а найпізніші – досконалим розписом однією, або двома фарбами. Керамічні вироби демонструють розвиток ремісничої майстерності та еволюцію художніх стилів протягом трьох тисяч років на землях від Дністра на заходіта до Дніпра на сході.

Експерт Володимир Індутний зазначає, що увагу при огляді експозиції слід звертати саме на розпис, на символи, які зображали трипільці.

«Фахівці виділили зображення більш як 2,5 тисяч символів на цих горщиках та посуді – хрест, сонце, язицька зірка, хвиля як циклічність, хлібець як календар. Людство перейшовши у нову фазу потребувало гуманітарної сфери. Ці експонати – це продукт розумової еволюції людини. Навіть не спеціаліст поруч із цими експонатами відчуватиме глибокі почуття. Мова цих символів зрозуміла усім, як зрозумілою є музика. Цікаво, що тільки через 2 тис. років ми побачимо такі ж символи на пірамідах Єгипту», - сказав він.

Володимир Індутний також додав: «На жаль ,багато людей не бачать нічого особливого в цьому. Це вже є недоліком нашої освіти, недолік виховання та викладання в школах».

Відповідаючи на запитання, яка вартість експонатів представлених у Львові, експерт зазначив, що про вартість говорити важко, адже такі речі оцінюють, відштовхуючись від того, скільки втратить національна культура, якщо експонати будуть знищені. Отож за попередніми підрахунками, збитки від втрати таких експонатів сягатимуть 2,2 млрд доларів.

Зберігач київського Благодійного Фонду «ПЛАТАР. Пам’яті Сергія Платонова» Марія Моторжина розповіла, що це перша масштабна виставка трипільської культури в Західній Україні, раніше колекція презентувалася лише у Києві. Протягом останніх років її експонували у Ватикані, в музеях США, Польщі.


У Львові виставка триватиме до кінця року. Паралельно із виставками цього ж фонду «Золоті скарби зниклих цивілізацій» та «Золото античного світу». Вартість вхідного квитка на виставку «КОД ТРИПІЛЛЯ» - 20 грн для дорослих та 10 грн пільговий квитки.

Довідка.

Трипільська культура, або культура — археологічна культура часів енеоліту, назва якої походить від назви тоді села Трипілля на Київщині. Це культура землеробів, яка набула найбільшого розквіту між 5500 та 2750 роками до н. е., розташовувалась між Карпатами та річкою Дніпро на території сучасних України, Молдови та Румунії, займаючи територію загальною площею понад 35 тис. км². В часи розквіту цій культурі належали найбільші за розміром поселення у Європі: кількість жителів деяких з них перевищувала 15 тис. осіб. Країну трипільців іноді також називають Українська Аратта.

Фото - Гал-інфо.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ