Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

У Львові показали виставку «Вершина розвитку цивілізації гетів». Фото

Сьогодні, 3 вересня, у Львівському музеї історії релігії відбулося відкриття виставки банерів «Вершина розвитку цивілізації гетів». Як зауважив під час відкриття директор НДЦ «Рятівна археологічна служба» Інституту археології НАН України Олег Осаульчук, ця виставка може стати передвісницею виставки оригінальних артефактів.

Виставка є спільним проектом Історичного музею міста Ісперіх (Болгарія), Науково-дослідного центру «Рятівна археологічна служба» Інституту археології НАН України та Музею історії релігії, який має на меті популяризувати болгарську історію, культуру та археологічну спадщину країни.

"Ця виставка є першою великою акцією в рамках співпраці «Рятівної археологічної служби» та Історичного музею міста Ісперіх. Ми хочемо популяризувати нашу культурну спадщину у Болгарії і їхню - у нас, адже українці дуже часто їдуть до Болгарії на відпочинок. Думаю, що їм буде цікаво дізнатись такі нові сторінки історії цієї країни", - зазначив Олег Осаульчук.

На виставці представили результати багаторічних досліджень пам’яток гетської цивілізації західної частини Лугодорського плато, зокрема унікальну пам'ятку фракійської архітектури - царську гробницю поблизу с. Свещарі, що датується першою чвертю ІІІ ст. до н.е. і яка є об'єктом Всесвітньої культурної спадщини ЮНЕСКО.

Олег Осаульчук, зокрема, сказав: «Сьогоднішня виставка банерів – це прелюдія до майбутньої виставки оригінальних артефактів фракійської цивілізації».

Довідка Науково-дослідного центру «Рятівна археологічна служба».

Місто Ісперіх стоїть в північно-східній частині Болгарії, за 85 км на схід від м. Русе та за 145 км на північний захід м. Варна. У 1975 р. в Ісперіху була відкрита перша постійна музейна експозиція. У 1978 р. вона стала філією Окружного історичного музею в м. Разград, а з 1984 р. філія отримала статус самостійного музею. У цей же час Ісперіх стає центром комплексних наукових досліджень за програмою «Гетика».

Нині Історичний музей міста Ісперіх – один з найбільших археологічних музеїв просто неба у Європі, до якого належать: етнографічний будинок, Історико-археологічний заповідник "Сборяново", вітряний млин в с. Белінці та художня галерея. Фонди музею нараховують понад 30 000 експонатів.

Один з найцікавіших об'єктів є Історико-археологічний заповідник "Сборяново". Це 140 археологічних об'єктів різних історичних періодів, найважливішими серед яких є Свештарська царська гробниця, усипальниця Демір Баба (Демір баба теке), гетська столиця Хеліс, Святилище Камен-Рід та ранньохристиянське селище Бювен-Касаба.

Найбільш значиме відкриття в районі м. Ісперіх – Свештарська гробниця, виявлена в 1982 р. Це унікальна пам’ятка фракійської архітектури, що датується першою чвертю ІІІ ст. до н.е. З 1985 року цей об'єкт входить до списку Всесвітньої культурної спадщини ЮНЕСКО.

Фото - Павло Паламарчук, Гал-інфо.
Анна Новик, Гал-інфо.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ